Belföld

Bakondi: A háborús veszélyhelyzet kihirdetése a gyors döntéseket szolgálja

A háborús veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormány gyors döntéseket hozzon egy szomszédos országban, jelen esetben Ukrajnában zajló háború esetén az emberek védelme érdekében - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Bakondi: A háborús veszélyhelyzet kihirdetése a gyors döntéseket szolgálja
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: Facebook / Magyarország Kormánya

Bakondi György közölte, az intézkedésre az alaptörvény, illetve a katasztrófavédelmi törvény módosítása adott lehetőséget. Ugyanis a háború, illetve az Európai Unió végiggondolatlan embargós politikája súlyos társadalmi, gazdasági következményekkel fenyeget - tette hozzá.

Elmondta: a veszélyhelyzet kihirdetése azt szolgálja, hogy a gyorsan változó helyzetben, a háború és a szankciós politika idején, a fenyegető gazdasági válság küszöbén a kormány gyors döntésekre legyen képes a magyar emberek biztonsága, az eddig elért eredmények, a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelem megerősítése érdekében.

Hozzátette, hogy a csütörtöki kormányinfón a közvélemény megismerheti az intézkedés részleteit.

A továbbiakban arról beszélt, hogy Kelet-Ukrajnában zajló orosz előrenyomulás és a súlyos csaták nyomán egyre több menekült érkezik Magyarországra, a számuk szerdán elérte a 720 ezret.

A magyar hatóságok mindent megtesznek az ukrajnai menekültek fogadása, segítése, elhelyezése érdekében, illetve Magyarország segíti a Kárpátalján tartózkodó menekülteket is - hangsúlyozta.

Bakondi György végül arról szólt, hogy eközben a déli határon nő a migrációs nyomás. A határsértők száma az idén eddig meghaladta a 78 ezret, a múlt év hasonló időszakában jóval kevesebben, 31 ezren kísérelték meg az illegális határátlépést.

A főtanácsadó úgy vélekedett, hogy az orosz-ukrán háború következtében Afrikát sújtó élelmiszerhiány nyomán akár nagyobb mértékű migrációs válság fenyegetheti a jövőben Európát, mint amilyen a 2015-ös volt.

Kapcsolódó írásaink