Belföld

A vakáció idején sem pihennek az iskolaőrök

Ügyelni kell a rendre és biztonságra a nyári táborokban, valamint a pótvizsgák, továbbképzések és értekezletek idején is

A nyári szünet idején is kérhetik az igazgatók az iskolaőrök segítségét – tudatta lapunkkal az Országos Rendőr-főkapitányság. Közölték azt is: a rendőrség állományában május 1-jén 483 iskolaőr szerepelt munkavállalóként, így a feltöltöttségi állapot 81 százalékos, a toborzás folyamatos.

A vakáció idején sem pihennek az iskolaőrök
Korábban rendőrök segítették a munkát az oktatási intézményekben
Fotó: MH

Kibővíti a kormány az iskolaőrség-programot, mivel száznál is több iskola szeretne csatlakozni ahhoz – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának múlt heti ülésén. A miniszter szerint fontos, hogy az oktatási intézményekben rend legyen, mert mint mondta, tanítani csak abban az osztályban lehet, ahol rend van.

Ismert, az iskolaőrség felállításáról 2020 nyarán döntött az Országgyűlés, és az új munkakörben dolgozóknak rögtön akadt is munkájuk bőven: a rendőrség beszámolója szerint már az első hónapban több mint kétszáz alkalommal avatkoztak be. Az, hogy szükség van a tanárok és diákok extra védelmére, időről időre újra bebizonyosodik: az egyik Nógrád megyei iskolában éppen a napokban történt, hogy egy dühös szülő még az iskolaőrnek is agresszívan nekiment. Az édesanya nehezményezte, hogy a járványügyi előírások miatt az őr nem engedte be őt az intézménybe, ezért veréssel fenyegette meg az iskolaőrt, aki ezután erősítést hívott. Ám az indulatos anyuka a kiérkező rendőröktől sem riadt vissza: a szemük láttára állon ütötte és meglökte a szolgálatban lévő iskolaőrt.

Annak érdekében, hogy az iskolák falai között ne jelenjen meg, és lehetőleg ne is jusson be az agresszió, jelenleg országszerte 483 iskolaőr teljesít szolgálatot a köznevelési és szakképzési intézményekben. Ezek mind olyan iskolák, ahol a tantestület tapasztalatai alapján az igazgatók maguk kérték az őrök szolgálatba állítását.

Az iskolaőrök feladata alapvetően az, hogy betartassák a házirendet: megakadályozhatják, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul elhagyják az iskolát, meggátolhatják az intézmény területére való jogosulatlan belépést, és elfoghatják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el. Lőfegyverük nincs, de használhatnak gumibotot, sőt bilincset és gázspray-t is, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.

Persze nem lehet akárki iskolaőr, munkába állásukat minden esetben komoly felvételi előzi meg: az iskolaőröknek rendészeti, pedagógiai, pszichológiai képzésen és egészségügyi alkalmasságin is részt kell venniük, mielőtt a gyerekek közé engedik őket. Az iskolaigazgatók visszajelzései alapján monitorozzák is a teljesítményüket, sőt továbbképzéseket is szerveznek nekik, ahol többek közt kommunikációs és konfliktuskezelési technikáikat csiszolhatják.

Az első tanév tapasztalatairól már beszámolót is készített az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), amelyben az állt, hogy az iskolaőrök fogadtatása általában pozitív volt mind a pedagógusok, mind a diákok körében. Az őrök még az online oktatás idején is dolgoztak, hiszen gyermekfelügyelet és kiscsoportos konzultáció a digitális tanrend elrendelésekor is volt az intézményekben, és az érintett igazgatók az esetek többségében igényt tartottak az őrök munkájára.

Tanév vége közeledtével megkérdeztük az ORFK-t, szabadságolják-e az őröket a nyári vakációra. Lapunknak küldött tájékoztatásukból az derül ki, hogy a tanításmentes nyári időszakban is szükség van a bűnmegelőzési feladatokra. Az iskolaőröket a megyei rendőr-főkapitányságok határozatlan időre szóló munkaszerződéssel alkalmazzák, vagyis a jogviszonyuk a vakáció idején is fennáll, és mint kiderült, tennivalójuk is akad.

A rendőrség közölte, hogy az intézményvezetők igénye alapján az iskolaőrök részt vesznek az iskolák területére szervezett táborok működtetésében. Emellett az állományban lévő iskolaőrök további igénylések alapján jelen lesznek bűnmegelőzési célból azokban az iskolákban is, ahol a pedagógusok nyári szakmai gyakorlati képzést, ügyelet és tankönyvosztást szerveznek, illetve különböző továbbképzéseket, vizsgákat, pótvizsgákat, értekezleteket tartanak. A rendőrség állományában 2022. május 1-jén 483 iskolaőr szerepelt munkavállalóként, így a feltöltöttségi állapot 81 százalékos – tették hozzá, megjegyezve: az állományba felvehető iskolaőrök maximális létszáma hatszáz fő, a hiányzó státuszok feltöltésére pedig folyamatos a toborzótevékenység.

Kapcsolódó írásaink