Belföld

A december 31-e után születettek nem szerepelnek majd a cenzusban

Október elsején indul a 2021-ről idénre halasztott népszámlálás

A népszámláláson a részvétel törvényben előírt kötelezettség, a statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet – válaszolta a Magyar Hírlap kérdéseire a Központi Statisztikai Hivatal.

A december 31-e után születettek nem szerepelnek majd a cenzusban
Fotó: MH

A koronavírus-járvány megfékezése miatt hozott óvintézkedésekkel összhangban a népszámlálás megtartását négy, másik uniós tagállamhoz hasonlóan (Írország, Németország, Románia, Észtország) Magyarországon is 2022-re halasztották, így nem tíz év telik el a két teljes körű összeírás között – válaszolta lapunk megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal. Kiemelték, az idei népszámlálás során felvett adatok összehasonlíthatók lesznek a korábbi cenzusok adataival, hiszen a témakörök, kérdések, melyeket a népszámlálás során vizsgálunk évtizedről évtizedre szinte változatlanok, nagyon ritkán módosulnak, egészülnek ki más kérdéssel.

Hozzátették, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat számára azonban minden tagországnak 2021. évi adatokat kell átadnia, ezért az adatokat vissza kell majd vezetnünk a 2021. december 31-i időpontra, hogy a nemzetközi összehasonlíthatóság biztosított legyen. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokat, akik 2021. december 31-e után születtek, ki kell hagyni, azokat, akik ezt követően hunytak el, vissza kell tenni az adatbázisba – írták.

Felhívták a figyelmet, hogy a népszámlálásban a részvétel törvényben előírt kötelezettség, a statisztikai törvény szerint, aki a kötelező statisztikai adatgyűjtési kötelezettségét nem teljesíti, közigazgatási bírsággal sújtható, amelynek mértéke 200 ezer forintig is terjedhet. A KSH-nak azonban nem az a célja, hogy büntessen, hanem az, hogy a lakossággal együttműködve sikeres népszámlálást hajtson végre, ami az egyetlen teljeskörű adatfelvétel hazánkban, segítségével pontos és részletes képet kaphatunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről – húzták alá.

Kiemelték, ezek az információk szükségesek a mindannyiunk életét befolyásoló gazdasági, társadalmi döntések előkészítéséhez, a helyi és országos fejlesztések tervezéséhez. Az összeírás időpontjában Magyarországon élő személyek mellett azoknak a magyar állampolgároknak is adatot kell szolgáltatniuk, akik kevesebb, mint 12 hónapja tartózkodnak külföldön, ahogy a legalább 3 hónapja Magyarországon élő külföldi állampolgároknak is részt kell venniük az adatgyűjtésben – jegyezték meg.

A változásokról kifejtették, az idei lesz az első népszámlálás, amikor az adatgyűjtés papírmentesen, teljesen elektronikusan történik meg. Október 1-től lesz lehetőség arra, hogy az összeírás első tizenhat napjában önállóan, interneten keresztül töltsük ki a kérdőíveket, ezt követően a számlálóbiztosokkal együtt tudunk válaszolni a kérdésekre egy személyes interjú keretében.

Érdekesség, hogy a számlálóbiztosok már nem nyomtatott kérdőívvel érkeznek majd az összeírás helyszínére, hanem tablet segítségével viszik fel az adatokat, a kitöltött kérdőíveket azok lezárását követően azonnal feltöltik és titkosítják a KSH erre a célra létrehozott szerverén – írták. A KSH a népszámlálás során felvett adatokat fokozottan védett környezetben kezeli, az informatikai rendszert pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jóváhagyásával alakította ki. A 2022. évi népszámlálás első eredményeit várhatóan már 2023 tavaszán elérhetővé tesszük – közölték.

A népszámlálás több szakaszra osztható, az adatfelvétel október 1-jén indul, és november 28-ig tart. A szintén több szakaszból álló adatfelvétel online kitöltési szakasza idén október 1-jén kezdődik, és október 16-ig tart, ami a legkényelmesebb módja a kitöltésnek, ekkor mindenki a számára legalkalmasabb időpontban töltheti ki a kérdőívet önállóan, a népszámlálás weboldalán keresztül.

A pontos részleteket tartalmazó felkérő levelet szeptember utolsó hetében juttatja el a KSH minden háztartás számára. A levél tartalmazni fog egy egyedi azonosító kódot is, ezzel lehet belépni a kérdőívkitöltő felületre, és elvégezni a kitöltést a háztartásban élő személyekre vonatkozóan. A kérdőív kitöltése nagyon egyszerű, a kérdéseket könnyen és gyorsan meg lehet válaszolni.

Október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a címeket, ahonnan nem érkeztek be online a kérdőívek. Ebben az időszakban a számlálóbiztosok a válaszokat tableten rögzítik. Az adatfelvétel utolsó időszaka november 21. és 28. közé esik, ez az úgynevezett pótösszeírási szakasz. Akik addig nem tesznek eleget válaszadási kötelezettségüknek, ezekben a napokban az önkormányzati hivatalokban pótolhatják azt.

Kapcsolódó írásaink