Belföld

Semjén: Folytatódnak a nemzetpolitikai programok

A megkezdett nemzetpolitikai programok folytatásáról beszélt Semjén Zsolt az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt szerdán Budapesten.

Semjén: Folytatódnak a nemzetpolitikai programok
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén az Országházban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes jelölti meghallgatásán kifejtette: 2010 - „a gyurcsányi nemzetrombolás és nemzetárulás” - után az alapoktól tudták felépíteni a nemzetpolitikát.

Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc a 2004. december 5-i népszavazáson a magyar kormány fejeként a határon túli magyarok ellen kampányolt, és kormányzása idején szétverte a Magyar Állandó Értekezletet (Máért).

A semmiből kellett felépíteni a nemzetpolitikát, ami a tragédia mellett óriási lehetőség is volt - mutatott rá. A 2010-ben lerakott alapokat azóta „cizellálják”, de azok fixek és beváltak - értékelt. Kiemelte: a magyar nemzet csak akkor tud csonkítatlanul fennmaradni, ha minden magyar nemzetrésze fennmarad.

Ahhoz, hogy ezt megvalósítsák, szükség van a gazdaságilag és diplomáciailag erős anyaország mellett a külhoni magyarság identitásának megőrzésére. Óvodától az egyetemig ebbe minden beletartozik - mondta, hozzátéve: 2010-ben visszaállították a Máértet, ami nem pusztán tanácskozó fórum, hanem jelentős döntéshozó szerv is.

A Máérten a határon túli magyar vezetők döntenek a nemzeti jelentőségű intézményekről - hangsúlyozta. Kiemelte: az identitás megőrzését célzó támogatásokat megtízszerezték.

Kitért a diaszpóratanács létrehozására is, amely kifejezetten a diaszpóra ügyeivel foglalkozik, képviselői jelen vannak a Máérten is. Támogatásukat célozza a Kőrösi Csoma Sándor Program.

A miniszterelnök-helyettes kulcsfontosságúnak nevezte a külhoni magyar tanulmányi kirándulások megvalósítását célzó Határtalanul! programot, amely elősegíti a személyes kapcsolatok kialakítását is. Ez minden nemzetrésznél olajozottan működik.

Beszámolt a honosítás alakulásáról is, amely a nemzet közjogi egységét jelenti. Jóval többen, mint 1,1 millióan váltak nemzettársból teljes jogú magyar állampolgárrá. Úgy látta, abban konszenzus van, hogy akinek van magyarországi lakcíme, két szavazati joggal bír, akinek ilyen nincs, az egy szavazattal a pártlistára adhatja le a voksát.

A gazdasági támogatásokról kiemelte: ha helyben a magyarság nem tud megélni, akkor magyar szempontból kiürülnek az érintett külhoni területek. Ezért fontos a gazdasági támogatás, ami a külügyi tárca égisze alatt valósulhat meg. Ez a magyar gazdaságnak, a külhoni régióknak, a szomszédos államoknak is jó.

Kitért az etnikai magyar pártok támogatására is, ami egyes utódállamoknak ugyan nem tetszik, ugyanakkor magyar szempontból evidencia.

Semjén Zsolt azt mondta: nem mindegy, hogy magyar polgármesterek dolgoznak-e vagy sem, jelen vannak-e az adott ország parlamentjében, illetve kormányában. Kiemelte, hogy a határon túli magyarok 94 százaléka támogatta a kormány munkáját.

Pánczél Károly (Fidesz) a bizottság régi-új elnöke azt mondta: köszönettel tartoznak az elért eredményekért. Közös munkánk ez - fogalmazott, kiemelve: minden magyar felelős minden magyarért. Reményét fejezte ki, hogy a járvány miatt visszaesett programok újraindulhatnak majd, újraéledhet a magyar élet. Reményét fejezte ki a gazdasági helyzet olyan lesz, hogy erre a szükséges források rendelkezésre állnak.

Jakab István (Fidesz) az ausztráliai magyarok üdvözletét tolmácsolta és azt az üzenetet közvetítette, hogy menjenek tovább a megkezdett úton.

Szászfalvi László (KDNP) további kitartást kívánt a nemzetpolitikai munkához. A bizottság ülésén részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A testület végül 6 igen szavazattal egyhangúlag támogatta Semjén Zsolt kinevezését. Az ülés elején koszorút helyeztek el a bizottsági teremben Esterházy János felvidéki magyar mártírpolitikus emléktáblájánál.

Az őshonos nemzetiségek integráns részei a magyar nemzetnek

Az őshonos magyarországi nemzetiségek integráns részei a magyar nemzetnek és államalkotó tényezők - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterjelölt szerdán az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága előtti meghallgatásán.

Semjén Zsolt azt mondta: a magyarországi nemzetiségek, amelyeknek joguk van az önkormányzatisághoz, egyszerre integráns részei a magyar nemzetnek és saját anyanemzetüknek.

Ez a kettős kötődés sajátos gazdagságot jelent Magyarország számára, olyan különleges érték, ami semmi máshoz nem hasonlítható - mutatott rá, kiemelve, hogy ennek megfelelően biztosítanak támogatást a nemzetiségeknek.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a magyar állam számára ugyanúgy alapvető fontosságúak a magyarországi őshonos nemzetiségek, mint a külhoni magyarság.

Fontosnak nevezte azt is, hogy ha egy nemzetiség anyaországa és a Magyarország közötti kapcsolat gyümölcsöző, akkor abból az adott nemzetiség is részesüljön, de ha valamiért az anyaországgal nincs szerencsés viszony, akkor annak semmiféleképpen nem lehet kárvallottja az adott nemzetiség.

A bizottságban helyet foglaló nemzetiségi szószólók felszólalásukban köszönetet mondtak nemzetiségük támogatásáért, és örömüket fejezték ki, hogy együtt folytathatják tovább a munkát.

Semjén Zsolt a nemzetiségi műsorokra vonatkozó felvetésekre reagálva közölte, partner abban, hogy tartsanak megbeszélést a kérdésben. Semjén Zsolt kinevezését a bizottság tagjai egyhangúlag támogatták.

Kapcsolódó írásaink