Belföld

Most kell beiratkozni óvodába és iskolába

Mintegy 3600 általános iskolában százezer elsős kisdiák kezdi meg idén ősszel az új tanévet

Fontos határidő közeleg a gyermekes családok számára, ma ugyanis megkezdődik az óvodai, csütörtökön pedig az általános iskolai beiratkozás. Az iskolakezdést indokolt esetben halasztani is lehet, az erre vonatkozó kérelmek elsöprő többségét jóváhagyta az Oktatási Hivatal.

Most kell beiratkozni óvodába és iskolába
Fotó: MTI/Balázs Attila

Családok százezrei hoznak fontos döntést ezekben a napokban, most kell beíratni a gyermekeket a 2022/23-es tanítási, illetve nevelési évre. Minden gyerek, aki augusztus végéig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában köteles óvodába járni, aki pedig nyár végéig eléri a hatéves kort, meg kell hogy kezdje az általános iskola első évfolyamát. A felvételt mindkét esetben a szülőnek kell kezdeményeznie, és a lakóhely szerinti körzetes intézmény köteles felvenni a gyermeket, de a jelentkezést bárhová be lehet adni. Országszerte négy és fél ezer óvoda és mintegy 3600 általános iskola fogadja a kicsiket.

Az Oktatási Hivatal (OH) közlése szerint az óvodai beiratkozás időszaka április 20-tól május 20-ig tart, a leendő elsősöket pedig április 21–22-én kell bejelenteni a választott iskolába. Az ügyintézés elektronikusan is történhet, ennek részletei az Oktatas.hu honlapon érhetők el. Fontos, hogy a megadott határidőig azoknak a családoknak is jelentkezniük kell az OH-nál, akik külföldön élnek. Az óvoda- vagy iskolakezdés alól felmentést is lehetett kérni, erről már korábban kellett gondoskodniuk az érintett szülőknek. Az óvodai foglalkozások megkezdését legkésőbb négyéves korig lehet elhalasztani, ha a családi körülmények vagy a sajátos helyzet ezt indokolja.

A tankötelezettség kezdetét ugyancsak egy évvel lehet eltolni, ha a gyermekről bebizonyosodik, hogy hatévesen még nem iskolaérett. Erről korábban az óvodavezetők döntöttek, ám 2020-tól az OH hatáskörébe utalták a kérelmek elbírálását, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy látta, túl sok az indokolatlan felmentés, amelyekkel mesterségesen duzzasztják az óvodai létszámot. Az elmúlt években átlagosan harmincezer gyerek maradt hatéves kora után is óvodában, a szaktárca szerint ugyanakkor az érintettek jelentős része valójában iskolaérett volt.

A régi szabályozás lehetőséget adhatott visszaélésekre is, mert az iskolakezdés halasztásához nem volt szükség semmilyen hivatalos eljárásra, lényegében elég volt, ha a szülő megegyezett a gyerek óvónőjével a folytatásról. Az OH-tól úgy tudjuk, ebben az évben több mint 21 ezer gyermek esetében kérelmezték a szülők az iskolakezdés halasztását, és mint kiderült, az esetek döntő többségében okkal: a szakértők a felmentési kérelmek 98 százalékát jóváhagyták. A tankötelezettség hazánkban 16 éves korig tart. 

Kapcsolódó írásaink

Jövő héten beiratkozás

ĀÁprilis 20-án kezdődik az óvodai beiratkozás, az általános iskolákba április 21-22-én lehet jelentkezni

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom