Belföld

A kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” – sollemnitas sollemnitatum – nagyszombat este veszi kezdetét

Amint Ady írta: „Krisztus támad és eszmél, Odukat és kriptákat pattant. Van-e gyönyörűbb ennél?” A kereszténység tanítása szerint a húsvéti misztérium két pilléren nyugszik: Krisztus a halálával megszabadít bennünket a bűntől, föltámadásával pedig megnyitja utunkat az új életre.

A kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” – sollemnitas sollemnitatum – nagyszombat este veszi kezdetét
A Kereszt felemelése (17. századi metszet, Antwerpen, Belgium)
Fotó: AFP/Roger-Viollet

Tettével visszahelyezte az embert Isten kegyelmébe: a bűn fölötti győzelemmel új életet, a kegyelemben való új részesedést adott. A másik pillér a fogadott fiúság megvalósulása, mert az emberek Krisztus testvéreivé válnak, ahogyan maga Jézus nevezi tanítványait a föltámadása után. Idén két év után végre a hívek ismét együtt ünnepelhetik a húsvétot, részt vehetnek a nyilvános szertartásokon, valamint a feltámadási körmeneteken.

A budapesti Szent István-bazilikában nagyszombaton este 6-tól tart ünnepi liturgiát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. A liturgia kezdetén tűzszentelés lesz, majd felhangzik a húsvéti örömének, a Dicsőségre pedig „visszatérnek Rómából" a harangok, a szertartás feltámadási körmenettel zárul.

Kapcsolódó írásaink