Belföld

Út menti keresztet avatott Soltész Miklós

Út menti keresztet avatott Soltész Miklós államtitkár a Nógrád megyei Kálló községben nagypénteken, Jézus kereszthalálának napján. Az ősszel egy baleset miatt kidőlt kereszt helyén felállított fakeresztre az ünnepség előtt szögelték fel az úgynevezett pléhkrisztust.

Út menti keresztet avatott Soltész Miklós
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond út menti kereszt avatásán a Nógrád megyei Kálló községben
Fotó: MTI/Komka Péter

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a szegek látványa és a kalapácsütések hangja a több mint kétezer évvel ezelőtti nagypéntek szomorú, de valóságos történetére, a szenvedésre, de a megváltásra is emlékeztet.

Az államtitkár szólt arról, hogy a 21. század sok társadalma, illetve filozófiái a szenvedést és a feltámadást is próbálják tagadni, de mint hangsúlyozta, szenvedésben mindenkinek része van. Az elől menekülni nem lehet, „de hogy hogyan éljük meg, hogyan dolgozzuk fel, abból fakad-e jó és szép, az már rajtunk múlik” - fogalmazott.

Soltész Miklós kitért arra is, hogy az elmúlt évek során 400 keresztet állítottak, újítottak fel a nemzetiségi önkormányzatok, az erdőgazdaságok 21 keresztet állítottak az eucharisztikus kongresszus tiszteletére, és összefogtak ezért egyének, egyházak, önkormányzatok is.

A kereszténydemokrata politikus mindenkit arra kért: emlékezzen elődeire, a hagyományokra, amikor elhalad egy út menti kereszt mellett, és mondjon imádságot szeretteiért, az ország papjaiért, a nemzetért, a településekért.

Ha a sok ezer kereszt ezt tudja szolgálni, akkor megérte - mondta Soltész Miklós.

A keresztállító menet a katolikus templomtól indult a mintegy két kilométernyi távolságra lévő, a falu határában, a Versegi úton álló kereszthez, amelyet a helyi Baboss Csongor faragott, betontalapzata pedig társadalmi összefogással készült.

Baboss Buda (Fidesz-KDNP) polgármester hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború idején a mielőbbi békét kérik Jézus Krisztustól, ez a kereszt elsődleges üzenete.

„Azért imádkozunk, hogy Jézus tegyen csodát a döntéshozók szívében, és mihamarabb legyen vége ennek a háborúnak. Azt is kérjük Jézustól, hogy a háború minden áldozatát fogadja be az ő országába. Nem lehet a békénél fontosabb kérésünk ezekben a napokban, de egyszer minden háború véget ér, újjáépítik a városokat, virág nő a sírokon, és felnő egy generáció, amely elhiszi, hogy a békéhez való jogunk alapjog” - fogalmazott Kálló polgármestere.

A keresztet Udvardi László István és Nagy Richárd plébános, és Nagy Menyhért Sándor diakónus áldotta meg.

Az ünnepségen a képviselő-testület döntése alapján díszpolgári címet adtak át Baboss Csongornak a település arculatának, szellemiségének fejlesztéséért.

Kapcsolódó írásaink