Belföld

Elkezdték összeszámolni a voksokat a kijelölt szavazókörök

Elkezdték összeszámolni a szavazatszámláló bizottságok az átjelentkezők és külképviseleten voksolók szavazatait péntek délután, így már több választókerületben is száz százalékosra emelkedett a feldolgozottság péntek estére.

Elkezdték összeszámolni a voksokat a kijelölt szavazókörök
Elkezdték összeszámolni a voksokat a kijelölt szavazókörök (Képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szavazókörök vasárnap esti bezárása után a 10 243 szavazókör többségében összeszámolták a szavazatokat és közzé is tette a Nemzeti Választási Iroda a számlálások eredményét. Mind a 106 egyéni választókerületben volt azonban egy szavazókör, amelyben nem számolták össze a voksokat, ezek a szavazókörök ugyanis „várták” a külképviseleti és átjelentkezéssel szavazók voksait. Ezekben a szavazókörökben vasárnap leragasztották az urnák nyílását, és a helyi választási irodába szállították az urnákat.

A külképviseleteken leadott és átjelentkezéssel szavazók választókerületenként szétválogatott szavazatait pénteken adta át az egyéni választókerületi választási irodáknak az NVI. A jogszabály szerint az egyéni választókerületi választási irodáknak legkésőbb szombaton át kell adniuk a választókerületben a külképviseleti és átjelentkezős szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének az „utazó” voksokat, hogy a szavazatszámláló bizottság „bekeverhesse” azokat a kijelölt szavazókörben vasárnap leadott szavaztok közé, így gondoskodva a szavazatok titkosságáról.

A kijelölt szavazatszámláló bizottságoknak ezt követően kell összeszámlálniuk a voksokat és megállapítani a parlamenti választás szavazóköri eredményét, szintén később szombaton. Amint valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok legkésőbb szombaton megállapítják a voksolás egyéni választókerületi, nem jogerős eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Mivel számos választókerület számlálásra kijelölt szavazókörében már pénteken délután meg tudták számolni az „utazó” voksokat, így a Nemzeti Választási Iroda tájékoztató oldalán péntek estétől több egyéni választókerületben is száz százalékosra emelkedett a feldolgozottság állása.

Kapcsolódó írásaink