Belföld

EBESZ: Demokratikus választás volt, megfelelő jogi körülmények között

Mindent szabályosnak talált a választás megszervezésével és technikai lebonyolításával kapcsolatban a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálóbizottsága – írja honlapján a szervezet. 

EBESZ: Demokratikus választás volt, megfelelő jogi körülmények között
Kari Henriksen
Fotó: MH/Török Péter

Kijelentették, hogy demokratikus választás volt, megfelelő jogi körülmények között. A szervezet 45 országból 312 megfigyelőt delegált - írta meg  Világgazdaság.

A szavazóhelyszíneken jól szervezettséget és békességet tapasztaltak, bár több helyen szűkös volt a tér. 

A népszavazással kapcsolatban azonban hiányolták a kiegyensúlyozott tájékoztatást, a bizottság szerint több információra lett volna szükségük az embereknek.

A vizsgálat megfogalmazták azt a kritikát is, hogy elég negatív hangvételűre sikeredett a kampány és sok volt a személyeskedés is. Az utóbbi időszakban pedig kevés szó esett a programokról, inkább a háborús helyzet került előtérbe.

Nemzetközi megfigyelő missziók Magyarországon

A választás lebonyolítását meghatározó szabályok teljes körű vizsgálatát követően, a választási és népszavazási megfigyelő misszió megállapítja, hogy a parlamenti választások és a népszavazás megfeleltek valamennyi helyi és nemzetközi szabványnak - mutatott rá az Ordo Iuris lengyel jogi elemző intézet és varsói partnere, a Collegium Intermarium közleményében.

A magyar választók a média széles kínálatából tudnak választani, a televíziós csatornák és a médiapiac tagoltságának köszönhetően az őket körülvevő politikai, gazdasági és társadalmi valóságról is átfogó képet kaphatnak - tartalmazza az elemzés.

A megfigyelő misszió arra ösztönzi a helyi hatóságokat, hogy a külföldi tőkével rendelkező szervezetek tevékenységét továbbra is fokozottan felügyeljék, megelőzendő a választási folyamatokba való esetleges beavatkozásokat.

A teljes elemzést ide kattintva tekinthetik meg.

Kapcsolódó írásaink

Orbán: Hatalmas győzelmet arattunk

ĀAkkorát, hogy az még a Holdról is látszik, de Brüsszelből mindenképp - mondta győzelmi beszédében a miniszterelnök + GALÉRIA + VIDEÓ