Belföld

Gulyás Gergely: A magas választási részvétel a demokrácia győzelmét jelenti

A részvétel magas lesz, a legfrissebb adatokból arra lehet következtetni, hogy hajszál híján meg fog egyezni a négy évvel ezelőttivel, és a magas részvétel a demokrácia győzelmét jelenti - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap, a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely: A magas választási részvétel a demokrácia győzelmét jelenti
Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Fidesz-KDNP eredményváróján, április 3-án a Bálnában
Fotó: MH / Purger Tamás

 „Mindig elmondtuk, hogy ha az országnak polgári-kereszténydemokrata-jobbközép kormánya van, akkor a demokrácia erős, (...) egy ilyen magas választási részvétel a demokrácia győzelmét jelenti, és erős felhatalmazást ad az új országgyűlésnek” - fogalmazott.

A miniszter elmondta: az urnáknál a szavazás befejeződött, a választási helyiségek bezártak, és úgy tudják, hogy nagyon kevés helyen, nagyon kevesen várakoznak, tehát semmi akadálya annak, hogy negyed-fél óra múlva az utolsó szavazóhelyiség is bezárjon.

Gulyás Gergely köszönetet mondott azoknak, akik éltek állampolgári jogukkal és részt vettek az országgyűlési képviselő-választásokon, függetlenül attól, hogy kire szavaztak. Külön köszönetet mondott azoknak, akik a kormánypártokat támogatták.

Emellett elismerését fejezte ki mindazoknak, akik a választás lebonyolításában működtek közre. Mint mondta, több tízezer ember dolgozott azon, hogy a választás technikai lebonyolítása hibátlan legyen. Hozzátette: úgy látják, hogy - ahogyan eddig is - a magyar választási szervek most is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

Elmondta azt is: közel százezer aktivista vett részt a kormánypártok részéről az utolsó napokban a választásokon való részvételre buzdításban. Külön köszönetet mondott a szavazókörökben ülő pártdelegáltaknak, és azt is megköszönte, hogy „elfogadva egy ellenzéki javaslatot”, a népszavazást is egyidejűleg le tudták bonyolítani.

Gulyás Gergely kiemelte: a következő órákban izgalommal várják a választás eredményeit. „Láttuk az első előrejelzéseket, amik optimizmusra adnak okot, de természetesen az utolsó szavazatig mindent meg kell számolni és azt követően lehet eredményt hirdetni” - tette hozzá.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökeként szintén köszönetét fejezte ki minden magyar polgárnak, aki részt vett a választásokon.

A KDNP elnöke kiemelte: a parlamenti választás és a népszavazás a demokrácia ünnepe, és fontos, hogy a következő Országgyűlésnek erős legitimációja legyen. Semjén Zsolt azt mondta, a magas részvétel mindezt erősíti.

Fontosnak nevezte továbbá, hogy a népszavazáson magas volt a résztvevők száma. A választók döntése a kormány számára egyértelműen ki fogja jelölni az irányt - fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes ismét megköszönte a határon túli nemzettársaknak a nemzethűséget, hogy jóval nagyobb számban vettek részt a választáson, mint négy évvel ezelőtt.

Így a következő parlament az összmagyarság parlamentje, minden magyarnak, bárhol él a világon, a politikai akarata megtestesül a következő Országgyűlésben - mutatott rá.