Belföld

Orbán Viktor: A választás tétje most béke vagy háború

A baloldal súlyos kockázatot jelent a békére, a Fidesz garanciát - mondta a miniszterelnök az Origónak adott nagyinterjúban.

Orbán Viktor: A választás tétje most béke vagy háború
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Amikor a kampány megkezdődött, az előválasztást megindították az ellenfeleink, akkor világossá vált, hogy a választás tétje az, visszajön-e, ami 2010 előtt volt, visszajön-e a bukott múlt, vagy pedig mehetünk tovább - nyilatkozta Orbán Viktor. Az akkor még kampányszlogennek szánt “piros volt a paradicsom, nem sárga, Magyarország előre megy nem hátra” nagyon is érvényes mondat volt - tette hozzá. Akkor ez nem lakodalmas viccelődés volt, hanem valódi politikai értelemmel bírt.

Objektum doboz

A kampány kellős közepén azonban a szomszédunkban kitört egy háború - emelte ki, majd hozzátette: Nem olyan, mint 1999-ben a délszláv háború második köre. Az véres volt és kegyetlen, de Magyarországnál kisebb államok összecsapása volt, mérete és súlya nem hasonlítható össze a mostani háborúval. A 40 milliós Ukrajna a 140 milliós Oroszországgal háborúzik, ebből ráadásul az egyik atomhatalom. Egy olyan esemény vágta tehát félbe a kampányt, amire korábban nem volt példa. Nemcsak kampányban, hanem a II. világháború óta egyáltalán nem. Ez mindent átrajzolt, mert ha a szomszédodban háború van, akkor a biztonság és a béke kérdése kerül a gondolkodásodban az első helyre. Ma már a választás tétje Magyarország békéje és biztonsága - emlékeztetett a kormányfő.

Objektum doboz

A magyar baloldal, bár nincsen kormányon, része a nemzetközi politikának. Ők állást foglaltak ebben a kérdésben, és ezt nemzetközi partnereikkel le is egyeztették - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

„Ha a baloldal nyerne a vasárnapi választáson, akkor azonnal megkezdődnének a fegyverszállítások Ukrajnába.”

Magyarország területén átengednék az összes halált okozó fegyvert, sőt Magyarország is az éppen nem használt, de harci értékkel rendelkező fegyvereit rögtön Ukrajna rendelkezésére bocsátaná - nyilatkozta a miniszterelnök. Magyarország csatlakozna ahhoz a csoporthoz, amely a NATO beavatkozását sürgeti ebben a konfliktusban. Ezért mondom, hogy a választás tétje most béke vagy háború.

A baloldal a békére nézve súlyos kockázatot jelent, míg a Fidesz garanciát - mondta Orbán Viktor.

Az Origón megjelent teljes interjú ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó írásaink

Orbán: Béke, biztonság, Fidesz

ĀMég 4 nap a választásig - hangsúlyozta a kormányfő - „Hajrá, Eger! Hajrá, Pajtók Gábor!” - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök + GALÉRIA