Belföld

Márki-Zay Péter már megsértett mindenkit, akit csak lehetett

A baloldal miniszterelnök-jelöltje fél év alatt minden társadalmi rétegről mondott becsmérlő szavakat

A választáshoz közeledve a baloldal háborúpárti narratívája ellenére nem szabad elmenni a tény mellett, hogy a miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter az elmúlt időszakban az összevissza beszélés mellett szinte minden szavazóréteget megsértett már.

Márki-Zay Péter már megsértett mindenkit, akit csak lehetett
A baloldal kormányfőjelöltje már a saját politikai táborának is kínos
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

Nehéz összefüggő gondolatokat találni a baloldal miniszterelnök-jelöltjének beszédeiben, legalábbis amennyiben nem a szavazók sértegetéséről van szó. A novemberi időszakra még úgy fordult rá az előválasztást megnyerő Márki-Zay, hogy a rezsicsökkentést támadta. Nemcsak a rezsicsökkentést, de minden olyan szavazót, akinek ez könnyebbséget jelent és támogatja.

Egészen pontosan trágyával etetett gombákhoz hasonlította őket, míg egy november végi élő bejelentkezésében az intézkedést magát hatalmas átverésnek titulálta. Nem volt ezen semmi meglepő, hiszen még az előválasztás hajrájában a miniszterelnök-jelölt egy beszélgetés során – Gyurcsányné társaságában – úgy fogalmazott: az embereknek érezniük kell az energiaárakat. A rezsicsökkentés alternatívájaként felkínált megoldás Márki-Zay szerint a kevesebb fogyasztás lenne. Természetesen ezt az álláspontot nem tartotta sokáig, egy januári interjúban már azt hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés marad.

Márki-Zay egyébként a vidékiekkel sem békül ki, saját maga népszerűtlenségéért is őket hibáztatta, amikor egy heti bejelentkezésében úgy írta le őket, mint ostoba, tudatlan embereket, akiknek fel kell nyitni a szemét. Később aztán úgy fogalmazott: „ha a Fidesz egy vidéki településen összeszedi a legjobb embereit, akkor még egy keresztrejtvényt sem tudnak megfejteni”. Ennek apropóján egyébként valaki vissza is küldött egy megfejtett keresztrejtvényt a baloldal jelöltjének, aki megragadta az alkalmat, és a nőkbe is belerúgott egyet, mondván, a helyesírása alapján valószínűleg egy nő lehetett a kitöltő. A nőket a sérült emberek követték, amikor egy időben rendszeresen használta a fogyatékos jelzőt politikai ellenfeleire, ezt azonban több érdekvédő szervezet is határozottan visszautasította.

A nyugdíjas szavazórétegeket különösebb kijelentések nélkül is sikerült elidegenítenie magától, hiszen Márki-Zay már viszonylag korán nyilvánvalóvá tette, nem támogatja a 13. havi nyugdíjat. Egy alkalommal egészen odáig merészkedett, hogy Bajnai Gordon kormányzását magasztalva azt mondta, teljesen helyénvalóak voltak a megszorító intézkedések, köztük a 13. havi nyugdíj elvétele is.

Máskor a koronavírus-járvány kapcsán Márki-Zay azt pedzegette, hogy az elkövetkezendő választáson az elhunyt honfitársaink átlagéletkora neki kedvez majd, hiszen az idős generáció nagy többsége Fidesz-szavazó. Habár Márki-Zay magát előszeretettel állította be konzervatívként, és kifejezett célja volt a fideszes és jobboldali szavazók megszólítása, azonban ezért mind ez idáig nem igazán tett semmit. Rendszeresen sértegeti a jobboldali szavazókat, egészen odáig menve, hogy hazaárulónak titulálta azokat, akik a polgári kormányra kívánnak szavazni.

Számtalanszor jelezte a baloldal jelöltje, hogy kiemelten kívánja kezelni a cigányság kérdését. Többször felszólította már cigány és zsidó honfitársait, hogy szavazzanak a baloldalra. Annak ellenére, hogy a szivárványkoalíció berkein belül található a Jobbik is, amelynek környékéről szinte hetente kerülnek elő újabb antiszemita botrányok. A botrányban érintett politikusok közül többen, mint például Z. Kárpát Dániel – akiről egy karlendítős videó látott napvilágot nemrég – előkelő helyen szerepelnek az ellenzék listáján. Ez azonban egészen nyilvánvalóan felér egy sértéssel.

Kapcsolódó írásaink