Belföld

Megkérdőjelezhető az EBESZ jelentése

Nemzetközi megfigyelői misszióval vesz részt a lengyel Ordo Iuris, és a Collegium Intermarium egyetem a magyar országgyűlési választásokon.

Megkérdőjelezhető az EBESZ jelentése
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A választási megfigyelői feladatok ellátására tudományos kutatóintézetek, politikai elemző intézetek, társadalmi szervezetek képviselői, valamint jogászok és újságírók érkeztek négy európai országból – Lengyelország, Bulgária, Horvátország, valamint Spanyolország – március 24-től Budapestre.

A választások hetében a misszió tagjai személyes találkozók, kerekasztal-beszélgetések és helyszíni látogatások révén tájékozódnak a magyar választások körülményeiről, és igyekeznek valamennyi releváns forrás felhasználásával teljes képet alkotni a magyar választási rendszerről. A megfigyelők természetesen az országgyűlési választás napján is nyomon követik majd a voksolást.

A misszió az alábbi elvi nyilatkozat szerint végzi tevékenységét: pártatlanság és be nem avatkozás, pontos és leellenőrizhető következtetések megfogalmazása, a nemzeti jog és kultúra tiszteletben tartása, semlegesség és szakmaiság a médiamegjelenések során, továbbá javaslatok és átlátható forrásokon alapuló következtetések megfogalmazása.

Reagáltak az EBESZ választási missziójának időközi jelentésére is, amely, mint írták, sokszor meg nem nevezett forrásokra, vagy csak az egyik politikai oldal véleményére támaszkodik. „Ennek eredményeképpen a választási folyamatra vonatkozó állítások és vádak jogosan megkérdőjeleződnek, és a megfigyelő misszió tekintélye súlyos csorbát szenved” – írták.

Az Ordo Iuris közleményében Jerzy Kwaśniewski jogász, a nemzetközi megfigyelő misszió vezetője hangsúlyozta: céljuk támogatni magyar népet a demokratikus választások folyamatában.

Kapcsolódó írásaink

Szabad és tisztességes választás előtt

ĀA Nézőpont az EBESZ 2018-as, Magyarországról szóló jelentésének 20 kritikáját gyűjtötte össze, s vizsgálta meg tényszerűen azok aktualitását és valóságtartalmát