Belföld

Gulyás: Zala és Zalaegerszeg napjainkban történelmet ír

Zala és Zalaegerszeg napjainkban történelmet ír, nemcsak a múltat őrzi, de a jövő alakításáról is gondoskodik - jelentette ki Gulyás Gergely vasárnap Zalaegerszegen.

Gulyás: Zala és Zalaegerszeg napjainkban történelmet ír
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadásán Zalaegerszegen
Fotó: MTI/Varga György

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Göcseji Múzeum közel kétmilliárd forintos felújításának műszaki átadása kapcsán azt mondta: bő egy évtizede mindenki számára szembeötlő, „milyen kiválóan sikerült kihasználni a városban az időt és a lehetőségeket”.

A politikus sorolta, hogy megújult a kórház, több száz hektárral bővült az északi ipari park, a turizmus növekedésével nemrég négycsillagos szálloda nyílt, továbbá belső tehermentesítő út épült. Elkészült a Mindszenty iskola torna- és vívócsarnoka, ami a vívósport új dunántúli központja, és ehhez mérhető lesz a nyáron átadandó új uszoda is.

A közeljövőre tekintő tervek „már túlmutatnak Zalaegerszegen, és az egész ország erősödéséhez járulnak hozzá” - fogalmazott Gulyás Gergely.

Hamarosan befejeződik a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya építése, 2023-ra a Rheinmetall harcjárműgyárának kivitelezése. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte: „sosem gondoltuk volna, hogy annyira aktuális lesz egy ilyen gyárnak a felépítése, mint amennyire látjuk most, hogy milyen jó döntés született”.

Mindkét beruházás a világ élvonalába tartozó ipari technológiát hoz a városba, és mindkettő a világ csúcstechnológiai iparágainak lesz napi szintű közreműködője - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a Metrans közúti-vasúti terminálja és logisztikai központja a V4-ek számára Magyarországon át nyitja ki az adriai kikötőket, de zajlik az M76-os gyorsforgalmi út építése is.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a Göcseji Múzeum története azt mutatja: „a zalaiak számon tartották és számon tartják őseiket, mert tudták és tudják, hogy a közös emlékezés körösségként őrzi meg a várost”. A múzeum egy egész országrész múltját őrzi, ezeket az emlékeket nagy áldozatok árán gyűjtötték és őrizték meg.

Hosszú idő telt el a 19. századi álomtól az 1950-es években létrehozott 50 négyzetméteres bemutatóhelyen keresztül napjainkig, sok-sok nemzedék kutatóinak áldozatos és önfeláldozó munkájának is köszönhetően - értékelt.

Objektum doboz

„Eljött az idő, hogy ezek az egyedülálló kulturális értékek is megérkezzenek a 21. századba”. Ehhez nemcsak felújításra és energetikai korszerűsítésre volt szükség, hanem arra, hogy 21. századi módon, annak eszközeivel mutassa be a múzeum mindazt, amit „az előttünk járók életéről el kell mondani és meg kell őrizni” - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos (Fidesz) szerint Zalaegerszegen egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció. A város történetének 800 évében még nem volt olyan évtized, amikor olyan mértékű fejlesztés valósult meg, mint az elmúlt tíz évben.

Hozzátette, hogy „legendás” az összefogás és az együttműködés a város, a megye, a kormányhivatal vezetői és a miniszterek között, ennek eredménye pedig mindenhol látható a városban.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) a múzeumi épület történetét felidézve kifejtette: megépültekor, 1909-ben takarékpénztár és lakások voltak itt, majd 1950-től a városi tanácsnak adott helyet. A tervezés és átalakítás után az ingatlan 1973-ban nyílt meg múzeumként, ami csak 2000-ben esett át egy jelentősebb modernizáláson.

A jelenlegi korszerűsítést a Modern Városok Program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, 670 milliót pedig a kormányzat biztosított támogatásként. Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, s a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány - sorolta a polgármester.

Jelezte továbbá, hogy a megújult Göcseji Múzeumban négy gyűjtemény is látható lesz állandó kiállításon, Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész, Németh János keramikusművész, Fischer György szobrászművész és Fekete György építész alkotásai.

Kapcsolódó írásaink