Belföld

Márki-Zay álhíreket gyárt és terjeszt

A baloldal miniszterelnök-jelöltje számos fórumon hazugságnak nevezte, hogy magyar fiatalokat akarna háborús zónába küldeni, miközben ezt többször is kijelentette

A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter az orosz–ukrán háborúval összefüggésben maga is álhíreket gyárt és terjeszt. A baloldali politikusok felelőtlen nyilatkozataikkal veszélybe sodorhatják a magyarokat, Magyarországot belesodorhatják a háborúba.

Márki-Zay álhíreket gyárt és terjeszt
Az ellenzék kormányfőjelöltjéről sokadszor derül ki, hogy nem mindig emlékszik korábbi kijelentéseire
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A baloldal miniszterelnök-jelöltje az orosz–ukrán háborúban ugyanazt a kommunikációs stratégiát követi, mint amit hallottunk tőle a rezsicsökkentés vagy például a minimálbér kapcsán. Tehát először állít valamit, majd azt letagadja. Aztán szembesítik saját kijelentésével, ami után úgy védekezik, hogy szavait, mondatait kiemelték a szövegkörnyezetükből. Márki-Zay Péter először a Partizánnak erősítette meg, hogy magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába. „Amit a NATO eldönt, a szövetség keretein belül mindenféle segítséget és támogatást megadhat Ukrajnának.” A riporter visszakérdezett: „Akár katonait is?” Márki-Zay Péter: „Ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.”

Az ATV-ben hasonló jelenet játszódott le. Riporter: „Amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is?” Márki-Zay: „Pontosan. Abszolút. A NATO közös döntéseit kell hogy végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.”

Ezek után Márki-Zay számos fórumon hazugságnak nevezte, hogy magyar fiatalokat akarna háborús zónába küldeni. Ugyancsak tagadta, hogy az orosz nagykövetség előtt épp ő volt az, aki a magyar katonák lehetséges háborúba indításáról beszélt. Később a Der Tagesspiegel című német lapnak is megerősítette, hogy akár fegyvert is szállítana Ukrajnába.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje maga is gyárt és terjeszt álhíreket. Azt hangoztatta, hogy Magyarország blokkolta volna az uniós szankciókat, és elkezdte terjeszteni azt az álhírt, hogy Magyarország katonai géppel fegyvereket küld Ukrajnának, amivel veszélybe sodorta hazánkat. Egy Facebook-bejegyzésben azt írta, hogy egy Pápán állomásozó magyar katonai repülő szállít Ukrajnába fegyvereket, de hamar kiderült, hogy ez sem igaz. A baloldal jelöltjének szavait a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár haladéktalanul cáfolta. Kovács Zoltán közölte, magyar területről, magyar repülőgép nem szállított fegyvereket Ukrajnába.

Márki-Zay nekiment az Ukrajnából hazánkba érkező menekülteknek is, oroszbarát, fideszes szavazóknak minősítette őket. Nyilatkozatát elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség. A szervezet sajnálatosnak nevezte, hogy egyes pártok az anyaországi és a határon túli magyarok közötti ellentétek szításával kívánnak szavazatokat gyűjteni a közelgő parlamenti választáson. A Vajdasági Magyar Szövetség is úgy fogalmazott: „A globalista erők figurájának, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének erről lövése sincs, mégpedig azért, mert nincs benne érzés, semmi emberi, sem nemzeti.”

Egymásnak ellentmondó kijelentések után Márki-Zay Péter abszurd és képtelen hazugságokkal támadja a kormányt. Szerinte Orbán Viktor az egyszemélyes felelőse az orosz–ukrán háborúnak.

Nincs azonban egyedül Márki-Zay, több baloldali politikus is hasonlóan fogalmazott. A DK európai parlamenti képviselője, Rónai Sándor arról beszélt, nagyon sajnálja, hogy a magyar kormány nem segít száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyvereket szállítanak. Korábban Fekete-Győr András, a Momentum bukott elnöke is a fegyverek szállítása mellett állt ki, míg a párt jelenlegi elnöke, Donáth Anna is fegyveres beavatkozást sürgetett Magyarország részéről ukrán területeken. Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Tordai Bence ugyancsak fegyverek küldését követelte Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink