Belföld

Orbán Viktor: A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága

A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága, ideértve a Kárpátalján élő magyarokat is - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai háborúval kapcsolatban szerdán, a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében.

Orbán Viktor: A legfontosabb a magyar emberek élete és biztonsága
Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek tart előadást a következő időszakban előttük álló feladatokról a Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök a kormányülést követően kijelentette: „nem hozhatunk, nem is fogunk olyan döntéseket hozni, amely célponttá változtatná akár a magyarországi településeket, embereket, akár a Kárpátalján élő magyarokat vagy akár ukránokat”.

Miután a kormány a háború hetedik napján értékelte a kialakult helyzetet, a kabinet megerősítette, hogy Magyarország továbbra sem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajna területére. „Megerősítettük, hogy Ukrajna irányába Magyarország területén fegyverek sem haladhatnak át” - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Úgy folytatta: a legfontosabb, hogy ebből a háborúból Magyarország kimaradjon.

A miniszterelnök ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Ukrajna a barátunk, bajban vannak és a bajbajutottakon segíteni kell.

Objektum doboz

„Megindítottuk Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius akcióját. Az első lépésben 600 millió forint értékben küldünk élelmiszert, higiéniai eszközöket és gyermekápolási termékeket” - számolt be.

Így segíthet a bajbajutottakon

Bekövetkezett az, amit mindannyian szerettünk volna elkerülni: a szomszédunkban háború zajlik - írta Orbán Viktor miniszterelnök a lapunkhoz eljutatott közleményben.

Minden elkövettünk azért, hogy hazánk ne sodródjon bele a fegyveres konfliktusba, mert most is a magyar emberek biztonsága az első - tette hozzá.

Objektum doboz

Az orosz-ukrán háború miatt százezrek menekültek el az otthonaikból: kárpátaljai magyarok és ukránok. A miniszterelnök kiemelte, hogy: büszkék lehetünk arra, hogy hazánkban példaértékű összefogás jött létre, hogy megsegítse őket. Ismét bizonyíthatjuk, hogy ez egy jó ország , amelyet jó emberek laknak.

Kiemelte, hogy külön segélyakció indult, hogy segítsenek azokon, akik Ukrajnában maradtak, és azoknak is, akik hazánkban menedékre szorulnak.

Ön is részt vehet a Híd Kárpátaljáért segélyprogramban - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Elindult a 1357-es nemzeti segélyvonal, emellett számlaszám is nyílt adományok gyűjtésére.

Kérem, lehetőségeihez mérten Ön is támogassa az összefogást - írta a miniszterelnök.

Őrizzük meg hazánk békéjét, és nyújtsunk segítő kezet azoknak, akiknek most a legnagyobb szükségük van rá - zárta a közleményét a kormányfő.

Kapcsolódó írásaink

Az orosz-ukrán háború első hete

ĀXXI. Század Intézet: Az orosz–ukrán és orosz–nyugati konfliktus megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítések kudarcba fulladtak