Belföld

Medián: Az első háborús hírek a kormánypártot erősítették

Az első háborús hírek inkább a kormánypártot erősítették: február végén szilárdan őrizte vezető helyét a Fidesz–KDNP, derül ki a Medián legfrissebb elemzéséből.

Medián: Az első háborús hírek a kormánypártot erősítették
A megkérdezettek 67 százaléka számít a Fidesz győzelmére
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Február végén a kormánypártok stabil vezetését regisztrálta a Medián. Az, hogy az ellenzéki pártszövetség december óta 2 százalékpontot veszített, valószínűleg a szavazói elbizonytalanodását jelzi, hiszen a teljes szavazókorú népességben ugyanez idő alatt a választani nem tudó vagy nem akaró választópolgárok aránya 13-ról 20 százalékra nőtt.

Vezet a Fidesz a Medián felmérésében
Vezet a Fidesz a Medián felmérésében
Fotó: Medián

A februári adatok szerint a kisebb pártok támogatottsága szintén visszaesett, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is egy kicsit távolabb került a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöbtől. Gattyán György vagy Szanyi Tibor pártja pedig a „futottak még” kategóriába tartozik.

Tavaly decemberben a megkérdezettek 63 százaléka számított a Fidesz győzelmére, ez az arány ma már 67 százalék. Az ellenzék sikerében még a saját szavazóinak is csak a 45 százaléka bízik.

Többen bíznak a kormánypárt győzelmében
Többen bíznak a kormánypárt győzelmében
Fotó: Medián

A bizonytalanok ötödrészének, akik azt állítják, hogy „biztosan” vagy „valószínűleg” elmennek szavazni április 3-án, nincs pártpreferenciája, mutat rá a Medián elemzése, hozzátéve: a számok azt mutatják, hogy ezt beszámítva mindkét oldalon körülbelül 4-5 százaléknyi a „tartalék”.

A felmérést február 22-e és 26-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a magyarországi népességet reprezentáló 1100 fős minta telefonos megkérdezésével, a hvg.hu megbízásából.

Kapcsolódó írásaink

Az orosz-ukrán háború első hete

ĀXXI. Század Intézet: Az orosz–ukrán és orosz–nyugati konfliktus megoldására irányuló diplomáciai erőfeszítések kudarcba fulladtak