Belföld

Jogerősen elmarasztalták a momentumos gödi polgármestert

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere joggal való visszaélést követett el, amikor a veszélyhelyzetet kihasználva egymaga döntött alpolgármesterei eltávolításáról.

Jogerősen elmarasztalták a momentumos gödi polgármestert
Jogerősen elmarasztalták a momentumos gödi polgármestert, Balogh Csabát
Fotó: Facebook/Balogh Csaba

Jogerős ítéletben mondta ki a Budapest Környéki Törvényszék, hogy joggal való visszaélést követett el Balogh Csaba, amikor leváltotta alpolgármestereit. Göd momentumos polgármestere 2020 novemberében, a koronavírus-járvány miatt életbe lévő veszélyhelyzeti szabályozást kihasználva szabadult meg az LMP-s Fülöp Zoltántól és a DK-s Lőrincz Lászlótól, és párttársát Andrejka Zombort, valamint Hlavács Juditot nevezte ki helyettük. Balogh Csaba a Facebookon döntését indokolva ekkor azt írta: 

Fülöp Zoltán és Lőrincz László rég elvesztette a bizalmamat, ahogy elvesztette a pár hónapja közölt közvélemény-kutatás adatai alapján a gödi választók bizalmát is. Úgy döntöttem, hogy nem hagyhatom, hogy akadályoztatásom esetén olyan személy legyen a helyettesem, akiről nem tudom elhinni, hogy jóhiszeműen és Göd érdekeit szem előtt tartva fogja ellátni a feladatát.”

Az ügy előzménye az volt, hogy 2020 júniusában a DK, az LMP és a Jobbik képviselői a Fidesszel együtt szavazva „kiskorúsították” a polgármestert azáltal, hogy önálló döntési plafonját a korábbi 15 millióról 200 ezer forintra csökkentették, jelentősen korlátozva azt az összeget, amiről a közgyűlési többség hozzájárulása nélkül dönthetett Balogh Csaba - hívta fel a figyelmet az Index.

A lázadó képviselők emellett diktatórikus vezetési stílussal, hivatali visszaéléssel és a testület megtévesztésével is vádolták a polgármestert, Balogh Csaba viszont azt sérelmezte, hogy, a DK, a Jobbik és az LMP képviselői a Fidesszel együtt – a lakosság tiltakozása ellenére – városban lévő üzeme bővítésén dolgozó Samsungot segítették.  

A bíróság most kimondta, visszaélt a veszélyhelyzet jogi lehetőségeivel Balogh Csaba, amikor 2020 novemberében mindezért egyedül döntve eltávolította alpolgármestereit a pozíciójukból - mutatott rá a lap.