Belföld

Márki-Zay: A kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviseljük

Ez egyszerűen elfogadhatatlan! Erre már tényleg nem létezik mentség! - hívta fel a figyelmet Rákay Philip, kommunikációs- és médiaszakember közösségi oldalán, a Gyurcsány-féle baloldal miniszterelnök-jelöltjének legújabb megnyilvánulására.

Márki-Zay: A kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviseljük
Márki-Zay Péter: A fasisztákat külön-külön képviseljük
Fotó: YouTube

„Küldd tovább ezt a videót, ha szerinted sem lehet helye ilyen embernek a magyar közéletben!” - tette hozzá.

Objektum doboz

A baloldal jelöltje Fonyódon egy szombati fórumon, ahol a Jobbik jelöltjét támogatta, arról beszélt, hogy ők a kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviselik. Magyarul elismerte, hogy közöttük vannak kommunisták és fasiszták is.

A videón közelében állt Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki láthatóan egyáltalán nem döbbent meg a szavakon. Amikor pedig az elhangzott botrányos kijelentésről kérdezték, azt mondta:

„Nem gondolom, hogy nekem ezt kommentálnom kellene. Én azt gondolom, hogy mindenki feleljen a saját szavaiért. Javaslom, hogy miniszterelnök-jelölt urat kérdezze meg, vagy javaslom az ezzel kapcsolatos Facebook-posztját.”

Majd magyarázkodását folytatva hozzátette:

„Nagyon sok mindenről beszélt, arról is, hogy széles körben jelenít meg képviseletet az ellenzék, különböző politikai és világnézetű, származású embereket. Azt hiszem, megjelölte (!) a cigány és nem cigány származású magyar honfitársainkat” - hívta fel a figyelmet az Origo.

„»Európában« ilyenkor szokott egy politikai karrier véget érni. Nem tudom, hogy tisztában vannak-e vele az érintettek, hogy mi történik, ha ezeket a mondatokat lefordítják külföldire” – reagált Hont András baloldali publicista Márki-Zay sajátos megnyilvánulása kapcsán.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője pedig azt vetette fel, hogy „ha Orbán Viktor mondana olyat, hogy ő a fasisztákat is képviseli, akkor vajon a baloldal és Brüsszel hány perc alatt szólítaná fel lemondásra?”
 

Objektum doboz

Kovács Zoltán államtitkár hétfőn, a Terror Háza Múzeumban tartott sajtótájékoztatón megjegyezte: a hétvégén olyan mondatok hangzottak el „a baloldal aktuális miniszterelnök-jelöltje szájából, amely nemcsak a múzeum létét és munkáját kérdőjelezi meg, hanem a világon egyre markánsabb veszélyre figyelmeztet: a kommunizmus bűneinek relativizálására”.

A Gyurcsány-féle baloldal meghökkentő kijelentésével kapcsolatban Karácsony Gergelyt, a Jobbikot, a Demokratikus Koalíciót és az MSZP-t is megkereste az Origo. Egyelőre azonban nem érkezett válasz.

Az alábbi kérdéseket küldték nekik: 

  1. Tudnak-e arról, hogy Önök közül valaki fasisztát vagy kommunistát képvisel?
  2. Tudnak-e Önök arról, hogy valamelyik ellenzéki párt fasiszta vagy kommunista nézeteket képvisel?
  3. Beszéltek-e azóta Márki-Zay Péterrel, hogy kikre gondolhatott az Önök pártjában? 

Kapcsolódó írásaink

Márki-Zay Dobrevről: nő létére sikeres

ĀNincs szüksége testőrökre – szögezte le a baloldal jelöltje. Néhány nap múlva már jól megtermett alakok lökdösték fórumának nem szívesen látott vendégeit

Orbán Viktor a nemzet egészéhez is szólt beszédében

ĀNézőpont Intézet: A kormányfő beszéde egyben a gyermekvédelmi törvényről szóló népszavazás kampányának a kezdete is volt, hiszen a választóknak április 3-án ebben a nagyon fontos kérdésben is dönteniük kell

Vezet a Fidesz a kampány kezdetén

ĀA Real-PR 93. február második hetében végzett kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is szignifikáns, azaz a statisztikai hibahatárokat meghaladó különbséggel vezet a baloldali összefogás előtt