Belföld

A járvány ellenére töretlenül zajlanak az egészségügyi, oktatási és kulturális beruházások

A hírek első sorban a járványról szóltak az elmúlt időszakban, ugyanakkor rendkívül jelentős egészségügyi és kulturális fejlesztések valósulnak meg - mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere a hetente jelentkező videóinterjújában beszélt a járványhelyzetről, a keleti vakcinák megítéléséről, valamint az egészségügy és a kultúra fejlesztéséről is.

A járvány ellenére töretlenül zajlanak az egészségügyi, oktatási és kulturális beruházások
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szennyvíz adatokból az látszik, hogy a fertőzési számok csökkennek - mondta Kásler Miklós a beszélgetés elején. A miniszter hozzátette: nem lélegezhetünk fel, mert például Franciaországban is nagyon magasak voltak fertőzési számok, amik aztán csökkentek, majd újra emelkedtek. Jó esélyünk van arra, hogy a járvány tetőzését a közeli napokban el fogjuk érni - mutatott rá.

A sikeres és folyamatosan zajló oltási akciókról elmondta: minden 60 év feletti, társbetegségekben szenvedő honfitársunkat várjak oltásra, mert ők a legveszélyeztetettebbek. Kiemelte: másodsorban mindenkit, aki még nem vette fel az oltásoknak az első, második, vagy akár harmad dózisát.

Objektum doboz

A magyar kormány 2020 végén felismerte, hogy a vakcinák körül nemzetközi politikai és gazdasági érdekek keveredtek, ezzel magyarázható, hogy Brüsszel még mindig nem engedélyezte a keleti vakcinákkal történő utazást - hangsúlyozta Kásler Miklós.

A miniszter rámutatott: mivel a nyugatról érkező vakcinák mennyisége és a szállítás időpontja csúszott, ezért megfelelő szakmai és ellenőrzési körülmények között kezdték el az oltakozást a keleti vakcinákkal. Magyarországon elvégzett klinikai vizsgálatból fakadó tények, nem feltételezések, hanem tények arra utalnak, hogy a Szputnyik is és a Sinopharm is rendkívül magas védettséget biztosított minden életkori csoportban, természetesen nem egyforma mértékben.

Az elmúlt hónapban minden héten nagyon fontos beruházásokat jelenthettem be - így reagált arra a tényre, hogy csak ezen a héten 3 egészségügyi intézmény fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatót. Mindenütt a jelenleg létező legkorszerűbb berendezéseket telepítettük le – mondta.

A kormány az oktatás területén a következő négy évben mintegy 200 milliárd forint értékben vásárol 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot – közölte a miniszter a köznevelés fejlesztésével kapcsolatosan.

Az első 120 000 notebook többsége már meg is érkezett az országba, kiszállításuk a jövő héten veszi kezdetét a Klebelsberg Központ irányításával. Kásler Miklós úgy fogalmazott: megjelentek a digitális tankönyvek is, a módosított Nemzeti Alaptantervvel pedig a nemzeti értékek tanítását juttatták érvényre.

Kásler Miklós a beszélgetés végén kitért a kulturális beruházásokra is. Elmondta: A magyar kormány GDP arányosan az utóbbi 4 évben az európai országok közül a legmagasabb összeget fordítja a kulturális beruházásokra. 890 milliárd forint, amiről döntés született. Ha GDP arányában számolunk, akkor Magyarország 1,3 százalékot fordít a kultúrára, az európai átlag pedig 0,3 százalék - közölte a tárcavezető, aki szerint nincs olyan része a magyar kultúrának, amelyben ne történt volna fejlesztés

Kapcsolódó írásaink

Új törésvonalak a koronavírus árnyékában

ĀXXI. Század Intézet: Immár harmadik éve határozza meg mindennapjainkat a koronavírus, ami amellett, hogy több korábbi törésvonalat is felnagyított, új ellentétek kialakulását is eredményezte