Belföld

Az elmúlt évek legjobb eredményét hozták a középfokú írásbeli felvételik

A második pótnappal február 4-én zárultak az idei középfokú felvételi eljárás központi írásbeli vizsgái. A 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73 ezer tanuló többsége január 22-én írta meg az írásbeli vizsgát, ugyanakkor a koronavírus-járványra tekintettel a szokásos egy pótnapon túl egy második pótalkalom is rendelkezésre állt, emlékeztet lapunkhoz eljuttatott pénteki közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Az elmúlt évek legjobb eredményét hozták a középfokú írásbeli felvételik
Az elmúlt évek legjobb eredményét hozták a tanulók az idei középfokú írásbeli felvételi vizsgákon
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A jelenleg rendelkezésre álló, előzetes statisztikai adatok - a vizsgadolgozatok több mint 90 százalékos feldolgozottsága alapján - azt mutatják, hogy idén az elmúlt éveknél jobb eredmények születtek a vizsgákon. A 8. évfolyamos tanulók a megszerezhető 2x50, azaz összesen 100 pontból átlagosan - a tavalyi 47,2 ponthoz képest - 52,5 pontot szereztek, ezen belül a magyar nyelv átlageredménye 30, a matematikáé 22,7 pont lett.  

Ahogy eddig is, a 6. és a 4. évfolyamon még magasabb eredményeket értek el a vizsgázók. A 6. osztályos tanulók összesített átlageredménye 62,7 pont lett (ezen belül magyar nyelvből 33,3, matematikából 29,5 pontot értek el a vizsgázók). Ez lényegesen jobb az elmúlt évi 58,8 pontos átlagnál.

A 4. évfolyamosok átlageredménye kiemelkedően magas, 70,3 pont volt (ezen belül magyar nyelvből 36,8, matematikából 33,5 pontot értek el átlagosan a vizsgázók), ami ugyancsak jelentősen meghaladja a 2021. évi eredményt.  

Összességében az elmúlt évek, illetve az elmúlt 15 év átlagát felülmúló eredmények születtek, ami azt mutatja, hogy a tanulók és az őket felkészítő köznevelési rendszer is jól teljesítettek, a vizsgaeredményekben nem érhető tetten a járvány hatása. 

Kapcsolódó írásaink