Belföld

Nem tudni, miből fizeti hirdetéseit Márki-Zay

Érdekes változás történt Márki-Zay Péter vagyonnyilatkozatában. A polgármestereknek is kell vagyonnyilatkozatot tenni, Márki-Zay feltöltötte Hódmezővásárhely honlapjára.

Nem tudni, miből fizeti hirdetéseit Márki-Zay
Márki-Zay Péter nem tudja, mekkora házban lakik
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Márki-Zay Péternek az előválasztás kapcsán publikált vagyonnyilatkozathoz képest három négyzetméterrel összement a lakóháza - mutatott rá az Origo. Tavaly augusztusban 300 négyzetméter volt, most 297. A mostani vagyonnyilatkozatba emellett belerakta a melléképületeket is, az augusztusiból kihagyta azokat. A melléképületekkel együtt a lakóház alapterülete összesen 590 négyzetméter.

Emellett a vagyonnyilatkozatban Márki-Zay azzal bohóckodik, hogy megszámolta, összesen hány könyve van.

A Mandiner hívta fel a figyelmet Márki-Zay vagyonnyilatkozata kapcsán, hogy a baloldali jelölt már közel 50 milliót költött Facebook-hirdetésekre, azonban éppen a vagyonnyilatkozata alapján nem világos, hogy miből, ugyanis vagyoni helyzete ezt nem tenné lehetővé. Természetesen lehet, hogy nem ő a hirdető, de akkor felvetődik a kérdés, hogy ki állja a számlát.

Márki-Zay csak az elmúlt hét napban közel 10 millió forintot hirdetett el Facebook hirdetéstára szerint
Márki-Zay csak az elmúlt hét napban közel 10 millió forintot hirdetett el Facebook hirdetéstára szerint
Fotó: Mandiner

A Facebook-hirdetések Márki-Zay nevén futnak, azonban a szabályok szerint lehet, hogy nem ő a hirdető, viszont akkor nem tudni, hogy kicsoda. A hirdetési felületéből az derül ki, hogy az oldal egyik kezelője Németországban tartózkodik, egy másik az Egyesült Királyságban, a többiek Magyarországon.

Márki-Zay az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kedden azt mondta, hogy „magyar állampolgárok adományaiból” finanszírozza a  szóban forgó hirdetéseit.

KDNP: Honnan volt pénze 50 milliós kampányhirdetésre Márki-Zay Péternek?

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője választ vár Márki-Zay Pétertől, hogy honnan volt 50 millió forintja a Facebookon közzétett hirdetésekre, és miért nem tüntette fel azt a vagyonnyilatkozatában.

Nacsa Lőrinc videónyilatkozatában felidézte: Márki-Zay Péter korábban, amikor baloldali oligarcháktól kért és kapott pénzt, azt ígérte, minden kampányköltése nyilvános lesz a teljes átláthatóság jegyében.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: ezzel szemben a baloldal miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldal nyilvántartása szerint az elmúlt időszakban közel 50 millió forintért hirdetett a Facebookon. A hirdetéseinél is az jelenik meg, hogy a finanszírozó maga Márki-Zay Péter - tette hozzá, megjegyezve: az előző nap leadott vagyonnyilatkozatából egyáltalán nem derült ki, hogy honnan van erre pénze.

„Ilyen ez a baloldali átláthatóság” - fogalmazott Nacsa Lőrinc.

A KDNP-s politikus feltette a kérdést, honnan volt Márki-Zay Péternek 50 millió forintja, és miért nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. Ha nem ő fizette, akkor ki, és miért a saját neve alatt futott a hirdetés? - firtatta.„Várjuk válaszait” - zárta nyilatkozatát a KDNP frakciószóvivője.