Belföld

Pozitív Novák Katalin lakossági megítélése

Tekintettel arra, hogy Áder János köztársasági elnök mandátuma május 10-én lejár, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Országgyűlés – az Alaptörvényben rögzített határidőt betartva – március 10-én új államfőt választ. A kormánypártok Novák Katalint jelölik a pozícióra, aki megválasztása esetén Magyarország első női köztársasági elnöke lehet. E fejlemények tükrében a Századvég felmérte, hogy a magyarok hogyan vélekednek Novák Katalinról.
 

Pozitív Novák Katalin lakossági megítélése
A kormánypártok államfő-jelöltje, Novák Katalin
Fotó: MH/Purger Tamás

Kijelenthető, hogy a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltje széles körben ismert Magyarországon, a megkérdezettek 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri Novák Katalint, derül ki a Századvég lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A közvélemény-kutatás alapján elmondható továbbá, hogy Novák Katalin lakossági megítélése egyértelműen pozitív. A Fidesz-KDNP államfőjelöltjét ismerő válaszadók többsége (51 százaléka) kedvező véleményen van Novák Katalinról, ezzel szemben 42 százalékuk negatívan vélekedik a politikusról. A megkérdezettek 7 százalékának nincs kialakult véleménye Novákról, vagy nem válaszolt a szóban forgó kérdésre. 
 

Kedvező Novák Katalin megítélése
Kedvező Novák Katalin megítélése
Fotó: Századvég Alapítvány

Megállapítható tehát, hogy a Novák Katalinnal szimpatizálók aránya 9 százalékponttal meghaladja a személyét elutasítókét a vizsgált választói közegben.
 

Kapcsolódó írásaink