Belföld

Tájékozott reálpolitikus: Bethlen István

Animációs kisfilm a miniszterelnökről

Elkészült az első animációs filmsorozat Bethlen Istvánról, Magyarország 1921 és 1931 közötti miniszterelnökéről. A nyolcrészes, egyenként körülbelül ötperces sorozatot az alkotók a közelmúltban egyben is elérhetővé tették a YouTube-on, A miniszterelnök – Bethlen István élete címmel.

Tájékozott reálpolitikus: Bethlen István
Gróf Bethlen István miniszterelnök (1921–1931)
Fotó: Wikipedia

Az animációs dokumentumfilmeket az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány készítette, a szövegkönyv Märle Tamás munkája, narrátora pedig Csőre Gábor színművész volt. Märle Tamás lapunknak elmondta: a Bethlen-sorozat apropóját két évforduló adta: egyrészt száz évvel ezelőtt nevezték ki miniszterelnöknek Bethlen Istvánt, másrészt pedig hetvenöt évvel ezelőtt hunyt el. „A számunkra sikertörténetekben közel sem bővelkedő huszadik században Bethlen politikájának köszönhetően a Trianonban halálra ítélt Magyarország nemcsak talpra állt, de komoly fejlődésnek is indult, ezért szeretnénk, ha többen megismernék ennek a zseniális politikusnak az életét” – tette hozzá.

Céljuk az volt, hogy Bethlen István teljes életét feldolgozzák, különösen azért, „mert a köztudatban legfeljebb Bethlen miniszterelnöki tevékenysége él, pedig kinevezése előtt már húsz évig parlamenti képviselő volt, jóval Trianon előtt felhívta a figyelmet a magyarok térvesztésére Erdélyben és arra, hogyan vásárolják fel a románok a magyarok birtokait bukaresti pénzből”.

Märle Tamás szerint fontos tudni, hogy Bethlen lemondása után egészen az utolsó pillanatig a politikai elit tagja volt, aki rendkívüli tájékozottságával nagyon jól látta a nemzetközi és hazai folyamatokat. Németország legnagyobb győzelmei idején megmondta, hogy a nácik el fogják veszíteni a háborút, sőt azt is az elsők között írta le, hogy a nyilasokat nem sok különbözteti meg a kommunistáktól – emlékeztetett.

A csaknem negyvenperces anyag az Autentika Műhelynek nyolc-kilenc hónapjába került. A kutatómunkát és a szövegkönyv megírását követte a narrációk felvétele, az animációk megrajzolása, az archív felvételek hosszas válogatása, majd a vágás és a hangeffektek, zenék szerkesztése. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem főállásban foglalkozunk ezzel, mindenki a saját munkája mellett másodállásban készítette a videót – magyarázza Märle, hozzátéve: a film anyagi hátterét is pályázatokból tudták finanszírozni.

A megjelenést többek között a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Szerencsejáték Zrt. támogatta.

Kapcsolódó írásaink