Belföld

Karácsony tovább csúsztatgat

Eddig kudarcos a baloldali aláírásgyűjtés a népszavazásukhoz

Karácsony Gergely szerint a kormánypártokon múlik a baloldal népszavazási kezdeményezésének sikere. Miután rengeteg időt elvesztegettek az aláírásgyűjtéssel, a főpolgármester igyekszik úgy beállítani, hogy a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadék időtartamának 270 napra való emeléséről szóló népszavazási kezdeményezésük időpontja a Fidesztől függne, legalábbis erre utalt az ATV Egyenes beszéd című műsorában a minap.

Karácsony tovább csúsztatgat
Fotó: MH/Purger Tamás

A Párbeszéd társelnöke úgy gondolta, hogy a szükséges mennyiségű aláírást összegyűjtve lehetőség lenne arra, hogy a parlamenti választással egy időben kiírják a referendumot. Egészen pontosan úgy fogalmazott: „meglesz a közjogi esélye, hogy ezekről a kérdésekről is lehessen népszavazást tartani április 3-án”, de „ha a Fidesz ezt nem akarja, akkor el tudja érni, hogy aznap ne tarthassák meg”.

Mindez azonban teljes képtelenség. A felvetés kapcsán ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak elmondta: az Alaptörvény, a korábbi alkotmány szövegével lényegében megegyező módon rögzíti a választási szervek, a bíróságok és az Alkotmánybíróság esetleges feladatait országos népszavazás esetén, a kormány csupán mint egyik lehetséges kezdeményező merül fel a vonatkozó demokratikus intézmény kapcsán.

Lomnici Zoltán szerint Karácsony Gergely a politikai szövetségeseihez köthető, régi állampárti gyakorlatot idézi, amikor egy országos referendumot illetően aktív kormányzati befolyásról beszél. A jelenlegi demokratikus viszonyok között ez a gondolkodás anakronisztikus és rosszindulatú – hangsúlyozza.

Alighanem a baloldal is tisztában lehet az eljárásjogi akadályokkal, hiszen a korábbi szociális népszavazást a Fidesz 2006 októberében kezdeményezte, ám a voksolást csak 2008 márciusában tartották meg.

Az évtizedek óta lényegében változatlan jogi eljárásrend miatt már a kérdések tavaly nyári benyújtásakor is teljesen világos volt, hogy elegendő aláírás esetén azokról már csak a következő Országgyűlés tud dönteni.

Kapcsolódó írásaink