Belföld

A rezsiköltségek növekedésére számít a lakosság a baloldal győzelme esetén

A Real-PR 93. az augusztusi mérés után újra megvizsgálta több szempontból, hogy a választók milyen változásokra számítanak gazdasági kérdésekben, ha a baloldal kerülne hatalomra. Az abszolút többség az életkörülményeket negatívan befolyásoló hatásokra van felkészülve, 52-53 százalék szerint a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, illetve emelné a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adókat. Még pesszimistább várakozások tapasztalhatók a rezsiköltségeket illetően, 64 százalék vélekedik úgy, hogy ezek növekednének, ha tavasszal a baloldal jutna kormányra - derül ki a közvéleménykutató cég lapunknak megküldött felméréséből.

A rezsiköltségek növekedésére számít a lakosság a baloldal győzelme esetén
A megkérdezettek 64 százaléka vélekedik úgy, hogy a rezsiköltségek növekednének, ha tavasszal a baloldal jutna kormányra
Fotó: MH

Már az augusztusi kutatásban is számottevően meghaladta a baloldali győzelem esetén kedvezőtlen változásokra számítók aránya az optimisták számát, de két kérdésnél tovább nőtt a különbség, a korábbitól 5 százalékkal többen gondolják úgy, hogy a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, és 7 százalékkal többen számítanak a rezsiköltségek emelkedésére, az ellenvélemények száma 4, illetve 6 százalékkal csökkent.

Rezsiárak és adók növekedése, a családtámogatások csökkenése - erre számítanak az emberek a baloldaltól
Rezsiárak és adók növekedése, a családtámogatások csökkenése - erre számítanak az emberek a baloldaltól
Fotó: Real-PR 93.

Közel kétharmadnyian (64 százalék) vannak felkészülve a baloldal esetleges választási győzelemét követően a háztartási rezsiköltségek emelkedésére. Ezek szerint, ha a 2022-es választás döntő mértékben az életkörülmények várható alakulásán múlik, az jelentősen csökkenti a baloldal esélyeit, márpedig ez sokaknál jelentős döntésbefolyásoló tényező. A három vizsgált témakör közül csak az adókat érintőnél nem mutatható ki érdemi változás, de a többség azzal kapcsolatban is negatívan vélekedik, 52 százalék szerint a baloldal emelné a vállalkozásokat és a munkavállalókat terhelő adókat, mindössze 29 százalék szerint nem.

A vidékiek még a budapestieknél is pesszimistábban látják a jövőt a baloldal hatalomra kerülése esetén
A vidékiek még a budapestieknél is pesszimistábban látják a jövőt a baloldal hatalomra kerülése esetén
Fotó: Real-PR 93.

Bár minden tekintetben pesszimistábbak a vidékiek, mint a budapestiek, de a rezsiköltségeket illetően még a fővárosi választók között is nagy többségben vannak, akik a baloldaltól rosszabbodásra számítanak, 57 százalékuk nyilatkozott így, vidéken 8 százalékkal többen, tehát közel kétharmadnyian (65 százalék).

A vidéki lakosság körében azok is abszolút többséget alkotnak 54-55 százalékos részaránnyal, akik szerint a baloldal emelné a munkavállalói és vállalkozói adókat, illetve csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, ellenvéleményen mindössze 27 százalék, illetve 32 százalék van. A budapestiek a két utóbbi kérdésben megosztottnak látszanak, az optimista és a pesszimista vélemények között mindössze 3 százalékos eltérés van, az adóemelést illetően a negatív, a családi támogatások csökkentése kapcsán a pozitív várakozás nagyobb.

Kapcsolódó írásaink