Belföld

Bús Balázs: Miért nem zöldövezeti projektben gondolkodik a főváros?

Mocsárosdűlő

Nem lehet komolyan vehető zöldpolitikáról beszélni így – reagált Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer volt polgármestere, a Fidesz–KDNP helyi képviselője arra, hogy Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze az Inforádiónak azt mondta, a Mocsárosdűlő hetven százalékát a fővárosi vezetés visszaminősítette zöldterületté, így ők védték meg a területet.

Bús Balázs: Miért nem zöldövezeti projektben gondolkodik a főváros?
Bús Balázs
Fotó: MH

Bardóczi szerint a fennmaradó harminc százalék átminősítése a kerület dolga lenne, illetve az átminősítés hiánya nem jelent feltétlen beépítést. Bús Balázs rámutatott: a funkcióváltást nem a kerületi szabályozási terv oldja meg, hanem a főváros által elfogadható TSZT (Települési Szabályozási Terv). Egyébként a terület átsorolását is a TSZT-ben szabályozták tavaly, ezt csak meg kell ismételni a maradék egyharmad terültre is.

„Amíg Bardóczi Sándor szerint nem probléma, hogy háromszázezer négyzetméter zöldfelület megszűnhet, és a főváros beépítheti, addig nem beszélhetünk komoly zöldpolitikáról” – szögezte le Bús Balázs. Lapunk megkeresésére hangsúlyozta: érthetetlen, hogy egy magát zöldnek kikiáltó városvezetés miért nem gondolkodik zöldövezeti projektben a terület kapcsán.

„Lehetne itt méhlegelőt kialakítani, hiszen a főváros ennél kisebb területeket jelöl ki erre a célra, vagy akár méhészeteket is lehetne ide költöztetni. Miért van a tervek között kizárólag lakóház- és irodabeépítés? Ezek helyett a vasút mentén lehetne véderdő, ám ezek még csak említés szintjén sincsenek a terület hasznosítási lehetőségei között” – hívta fel a figyelmet Bús Balázs.

Kapcsolódó írásaink