Belföld

Béremelések, adócsökkentések, növekvő támogatások

Növekvő bérek, csökkenő adók, további támogatások a fiataloknak, a nyugdíjasoknak és a családoknak - a Kormányzati Tájékoztatási Központ összefoglalta, milyen változásokat hoz magával a 2022-es esztendő.

Béremelések, adócsökkentések, növekvő támogatások
A kormány intézkedéseinek köszönhetően jelentősen több pénz marad az embereknél
Fotó: Pénzcentrum

BÉREMELÉSEK

Január elsejétől 200 ezer forintra nő a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás minimálbér. Ez háromszoros emelkedést jelent a kormányzás kezdetéhez képest. Folytatódik az ápolói és az orvosi béremelési program is. Magasabb bérre számíthatnak a bölcsődei dolgozók, az óvónők, a tanárok, a szociális és kulturális ágazatban dolgozók, emellett a katonák és a rendvédelmi feladatokat ellátó hivatásos állomány tagjai is.

ADÓCSÖKKENTÉSEK

A kormány továbbra is az adócsökkentés politikáját folytatja. Ezért 17-ről 13 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett közteher. Ez nagyobb mozgásteret biztosít a vállalkozásoknak a jövőbeni béremelésekhez. Emellett csökken az ekho, mérséklődik a kisvállalati adó, valamint meghosszabbítjuk a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban.

PLUSZ TÁMOGATÁS IDŐSEKNEK ÉS FIATALOKNAK

Egy régi adósságot törleszt a kormány azzal, hogy visszaépíti a 13. havi nyugdíjat. Emellett januártól minden nyugdíj emelkedik 5 százalékkal. A 25 év alatti fiataloknak mostantól nem kell jövedelemadót fizetniük. Az adókedvezmény a bruttó átlagkereset szintjéig érvényesíthető. Ilyen intézkedés korábban nem volt, ez átlagosan 40 ezer forintos pluszt jelenthet több százezer fiatalnak.

TÖBB TÁMOGATÁS A CSALÁDOKNAK

Mivel a gazdaság erősödik, ezért életbe léphet a családi adóvisszatérítés. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket nevelő családok visszakapják a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat a bruttó átlagkereset adószintjéig. 6-ról 12 ezer forintra nő a babakötvény támogatása, emellett továbbra is elérhető a babaváró támogatás, mint ahogy az otthonteremtési támogatások széles köre is. Elindult az eddigi legnagyobb napelem-telepítési program is, jelentős állami támogatás mellett.

Kapcsolódó írásaink