Belföld

Legalább 50 milliárdos ingatlanbirodalmat rejteget titokban a Gyurcsány-fióka

Sokmilliárdos vagyont halmozott fel a lehető legnagyobb csendben az elmúlt években a fővárosi közműholding vezetője, a Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely által futtatott Mártha Imre - írja a Metropol.  

Legalább 50 milliárdos ingatlanbirodalmat rejteget titokban a Gyurcsány-fióka
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester és Mártha Imre
Fotó: Facebook/FKF

A lap hozzájutott az ezzel kapcsolatos dokumentumokhoz. Ezek alapján a megkérdezett szakértők 50-60 milliárdra becsülik a Gyurcsány-fióka titokban összeszedett vagyonát.

A Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér provokatív gazdagsága, jachtútjai, napi másfélmilliós szállodaszámlái, a híres maffiózótól, Prisztás Józseftől vett 2 milliárdos svábhegyi villája, meghökkentőn drága vagyontárgyai nagy botrányt kavartak az elmúlt hetekben.

Ezekről lapunk is részletesen beszámolt korábban!

Az újsághoz eljuttatott újabb dokumentumok szerint Mártha Imre egy amerikai milliárdosokat is zavarba hozó ingatlanbirodalmat is „összehozott" a közelmúltban.

Három ügyben is büntetőeljárás indult ellene

A lap informátorai újra meg újra felhívták a figyelmet azokra a büntetőeljárásokra, amelyek még akkor indultak, amikor Mártha Imre Gyurcsány Ferenc jóvoltából a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt. Szerintük ekkoriban kezdődött, és most, a fővárosi közműholding révén folytatódott a vagyon felhalmozása.

Mártha Imre ellen három ügyben indult korábban büntetőeljárás. Az egyik ügy a Magyar Villamos Művek székházának aránytalanul drágán történt megvásárlása, a másik egy szélerőmű-park körüli milliárdos ügyletek, a harmadik pedig egy szerbiai nagyberuházással kapcsolatos üzleti tevékenység volt.

Ezek miatt indult meg vele kapcsolatban a rendőrségi nyomozás, amit később váratlanul, ismeretlen okok miatt megszüntettek. A lap információi szerint azonban ezek a bűncselekmények a különböző nyomozati lépések miatt még nem évültek el.

A dokumentumok szerint mindaz, amit eddig láthattunk a Gyurcsány-fiókának gúnyolt Mártha Imre vagyonából, beleértve a legalább kétmilliárdot érő Prisztás-villát is, csupán a „jéghegy csúcsa".

Prisztás József egykori luxuséletmódját folytatja a fővárosi cégvezér
Prisztás József egykori luxuséletmódját folytatja a fővárosi cégvezér
Fotó: Metropol

A fővárosi közterületfenntartók, a FŐTÁV, a temetkezés, a kertészeti vállalat és a kéményseprők csúcsvezére ugyanis sokmilliárdos ingatlanvagyon rejthetett el egy általa irányított, a közvetlen családtagjaiból álló cégbe, melynek neve LÁZÁR HOUSES.

A felületen semmi sem kattintható, csupán a cég központjának címe és egy telefonszám látható, amit történetesen Mártha Imre édesanyja vesz fel, annak ellenére, hogy a cégiratok szerint ma már nincs köze a céghez (korábban őt is feltüntették az egyik tulajdonosként).

Az állítólag ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek nincs semmilyen elérhető referenciája, az interneten böngészve pedig semmilyen tényleges tevékenységüknek nem látszik semmiféle nyoma. Ezért gondolják úgy a megkérdezett szakértők, hogy egy, a sokmilliárdos ingatlanvagyon elrejtésére szolgáló díszletcégről van szó.

De nem a Lázár Houses nevű ingatlancég a Mártha-birodalom egyetlen ékköve.

A fővárosi közművezér egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is.

Természetesen ebben a kikötőben tartja Mártha Imre is a hajóját, aminek értéke egyéb vagyontárgyaihoz viszonyítva már szinte elhanyagolható. Szakértők szerint legfeljebb 25-30 milliót érhet az egyedileg épített hajókülönlegesség. 

Balatoni villája pedig a becslések szerint legalább 300 milliót érhet.

Alsóőrsön, ahol a kb. 500 négyzetméteres luxusingatlan található, már 650 és 800 ezer forint között van a hasonló házak négyzetméterének ára.

Ahogy azt megszokhattuk, hallgatásba burkolózik a botránnyal kapcsolatban a Mártha Imrét kinevező főpolgármester, Karácsony Gergely.