Belföld

Cápashow, avagy hogyan merültek el Karácsonyék a Városháza-botrányban

Hangfelvételek sokasága tanúskodik arról, hogy a hatalmat megszerezve a fővárosban milyen mesterkedéseket folytat a baloldali összefogás, és miért támogatják nemzetközi cégek, szervezetek a kormányra kerülésüket

Hétfőn újra összeül a Városháza-ügyben életre hívott vizsgálóbizottság. A hangfelvételek abba is bepillantást engednek, hogy ha jövőre a baloldal nyerne, külföldi cégeknek árusítanák ki az országot. Bajnai Gordon tegnap magyarázkodni kezdett, úgy emlékszik, épp ő javasolta, ne tárgyaljon a főváros vezetése „cápákkal”.

Cápashow, avagy hogyan merültek el  Karácsonyék a Városháza-botrányban
A nyakukba szakadtak a bizonyítékok
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely főpolgármester mindent tagadott, amikor november 4-én az Index először írt arról, hogy a főváros a Városháza eladását tervezi. Posztjában álhírnek nevezte az információkat, és azt állította, nem tettek lépéseket az értékesítés érdekében. Miután napvilágra került a megbízási szerződés, Karácsony azt írta: „Megismétlem: sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat”. Azonban a cáfolatra nem sokat kellett várni.

Anonymus hétről hétre újabb hangfelvételeket hozott nyilvánosságra, végül a főpolgármesternek el kellett ismernie, mégis szerepelt az elképzelések között a Városháza eladása, 2020 novemberében készült erről egy döntéselőkészítő tanulmány. Az egyik felvételen Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója arról beszélt, eladnák az épületet, és az elképzelés már a főpolgármesteri kabinetet is megjárta. Az is kiderült, hogy a Karácsonyt támogató koalíció valamennyi pártja tisztában volt a tervekkel.

Később felbukkant egy ingatlanközvetítő, aki megerősítette, hogy május 5-én több ingatlan, köztük a Városháza értékesítéséről tárgyaltak a fővárosi vagyonkezelő irodájában Barts Balázs jelenlétében.

Az igazi vezető személye azonban továbbra is titok, hiszen a találkozón az a Berki Zsolt tűnt fel ebben a szerepben, akiről a főváros vezetői állítólag semmit nem tudnak, ám az ingatlanközvetítő szerint úgy lépett fel, mint aki maga képviseli az önkormányzatot, sőt a jutalékos rendszerről is beszélt, amelyből magasabb pozíciókban lévők részesültek.
A hangfelvételeken nem csupán a jutalékos rendszer lepleződött le, hanem a maffiaszerűen működő ingatlankiárusító szervezetre is utaltak. Az érintettek arról is beszéltek, miként igazítanák az ingatlanok beépíthetőségét, a szükséges hivatali engedélyek kiadását a beruházó érdekeihez, és még az sem lenne akadály, ha védett vagy védendő területeken kellene módosításokat kezdeményezni – miként a Mocsárosdülő esetében.

A Városháza-gate kapcsán a főváros baloldali vezetése eddig egyetlen lényegi kérdést sem tisztázott, magyarázkodásaikat az Anonymus által nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen cáfolják. Ezeken többek között a volt baloldali miniszterelnök, Bajnai Gordon, illetve az általa régi harcostársának nevezett Gansperger Gyula a jutalékos rendszerről is beszélt, amelyen keresztül fű alatt értékesíthetők a fővárosi ingatlanok. Bajnainak egyébként meghatározó szerepe van a Városházán, ő maga úgy fogalmazott: „Én nagyon sok embert ismerek ott, aki ott ül. Részük az én kollégám volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgozó emberek voltak. Sokat pedig én ajánlottam oda a tehetségük miatt.”

Másutt Gansperger azt részletezte, hogy külföldi tőkés körök állnak az ellenzék mögött, akiknek Bajnai a magyarországi embere. „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött, ugye, én azt gondolom, a külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye, kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része, azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének. Én azt gondolom, hogy ezeknek az embere a Gordon” – jelentette ki Gansperger, aki szerint egyes külföldi tőkés köröknek kifejezett anyagi érdeke fűződik az Orbán-kormány megbuktatásához, és azért támogatják az ellenzéket, mert a baloldali kormányok idején komoly anyagi haszonra tehettek szert.

„Tudod, mekkora kárt szenvednek azok a cégek, akik itt halálra kaszálták magukat!? És ki kellett takarodniuk innen. El kellett adniuk az ÉMÁSZ-t, a DÉMÁSZ-t, mindent is” – magyarázza Gans-perger. „És most visszajönnének?” – érdeklődik beszélgetőpartnere. „Hát hogy a pi***ba ne? Hát figyelj, nyolcszázalékos fix profitért. Figyelj, figyelj, úgy adta el a Suchman az összes energetikai céget Magyarországon, a hálózatokat. (…) Eladott mindent, és benne van a szerződésben, én magam láttam. Felügyelőbizottsági tag voltam, hogy nyolc százalék nyereséget garantáltak” – fejtegette Gansperger, később arról is értekezett, hogy a jelentős infrastruktúra-fejlesztésekkel foglalkozó külföldi vállalatok akár pénzzel is támogatnák az ellenzék kampányát, hogy a baloldalt hatalomra segítve vigyenek ki minél több pénzt az országból. Szabó Tímeát, Karácsony Gergely párbeszédes társelnökét pedig egyértelműen külföldi ügynöknek tartja.

A Városháza-ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda tizennégy feljelentés alapján csalás, befolyással üzérkedés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés, valamint hűtlen kezelés gyanújával négy büntetőeljárást folytat.
Bajnai tegnap késő délután Facebook-oldalán azt közölte, hogy „megválaszolta” a Városháza-vizsgálóbizottság összes kérdését. Hozzáfűzte, a róla készült – szerinte manipulált – hangfelvétel ügyében büntetőfeljelentést tett.

A 29 kérdésre adott válaszaiban többek közt a vizsgálóbizottság figyelmébe ajánlotta a Telex baloldali
hírportál „alapos feltáró riportját”, és leszögezte, nincs tudomása a közvetítői rendszerről, sőt ő éppen azt tanácsolta a főváros vezetésének – amelyet feddhetetlennek tart –, hogy ne tárgyaljanak „cápákkal”. Barts Balázzsal 2010 óta nem beszélt „érdemben”, Berki Zsoltnak pedig „a létezéséről sem tudott mostanáig”.

Kapcsolódó írásaink