Belföld

Zsigó Róbert: 2022 is a családokról szól

Korábban nem látott mértékű anyagi segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok 2022-ben az adóvisszatérítéssel - erről beszélt Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára hétfőn feltöltött videóban.

Zsigó Róbert: 2022 is a családokról szól
A baloldal a megszorításokban, mi az emberek támogatásában hiszünk – mondta az államtitkár
Fotó: MH

„A gyermeket nevelő szülőknek visszatérítjük az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig” - emlékeztetett az államtitkár.

A baloldali kormányok 2010 előtt, a válság idején elvették, megnyirbálták a családtámogatáskat. „Mi a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben sem elveszünk a családoktól, hanem minden eszközünkkel támogatjuk őket” - tette hozzá.

Az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint és összesen mintegy 600 milliárd forintos bevételt jelent a családoknak. Ez személyenként elérheti akár a 800 ezer forintot is - ismertette az adatokat.

A kifizetés a családi pótlékban részesülő szülőknek automatikus, az ő részükre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arra a címre, vagy számlaszámra utalja, vagy postázza az összeget, ahova a családi pótlék is érkezik.

Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a családi pótlékot nem kapó szülők részére a visszatérítés nem automatikus, nekik egy nyilatkozatot kell kitölteniük. Ezt a nyilatkozatot a NAV honlapján Visszadó nyilatkozat néven találják - figyelmeztetett az államtitkár.

Objektum doboz

Tehát nyilatkoznia kell annak szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja - tette hozzá Zsigó Róbert.

„Kérjük tehát a családi pótlékot nem kapó szülőket, hogy december végéig töltsék ki és küldjék vissza az adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot” - mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára.

Kapcsolódó írásaink