Belföld

Kell az oltás a gyermekek számára is

Tizenöt omikronos esetet azonosítottak már a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában, és további omikrongyanús eseteket is vizsgálnak

Az omikron terjedése rémisztő, ahol ez a mutáns a domináns, ott akár több százszorosa lehet a gyorsasága az előző variánsokhoz képest – mondta Szlávik János tegnap.

Kell az oltás a gyermekek számára is
A gyermekek oltása Szlávik János szerint legalább három okból kulcsfontosságú
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Meghalt 366 beteg, és újabb 10 105 koronavírus-fertőzöttet találtak – közölte hétvégi összesítőjében a Koronavirus.gov.hu tegnap, kiemelve, hogy eddig 6 226 399 embert oltottak be, közülük 5 937 305-en a második, 3 104 194-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 141 871, kórházban 5537 főt ápolnak, közülük 503-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 33 383-an vannak, a mintavételek száma 9 014 430. Kiemelték, hogy Magyarországon is jelen van már az omikron vírusvariáns, ezért továbbra is kérik a beoltatlanokat, hogy vegyék fel az oltást, mert minden variánssal szemben nagyobb az esély az oltással, mint anélkül.

A korábban oltottakat továbbra is a megerősítő oltás felvételére kérik, mivel az ismét 80–90 százalékosra emeli a védettséget. Hangsúlyozták, hogy az elmúlt napokban zajlott újabb oltási akciónak köszönhetően ismét több tízezren kérték a vakcinát. Hozzátették: az oltási munkacsoport januárra további akciónapokat tervez, amikor a kórházi oltópontok mellett minden járási székhelyen lesz oltás, és a háziorvosok is oltanak majd. Felhívták a figyelmet arra is, hogy folyamatosan nyitva van a regisztráció és az időpontfoglaló a gyermekek oltásához. Jelezték, hogy minden 5–11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. A második oltás a gyermekeknél is három héttel az első után esedékes.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában kiemelte, az omikron terjedése rémisztő, ahol ez a mutáns a domináns, ott akár több százszorosa lehet a gyorsasága az előző variánsokhoz képest, igaz ezeken a területeken az emberek nincsenek beoltva. A szakember hozzátette, sokan gondolják azt, hogy az omikron meghozza a járvány végét, de ez egy nagyon leegyszerűsített forgatókönyv, mert amíg a világon járvány lesz, addig bárhol kialakulhat egy új mutáns.

Kiemelte, az elmúlt napokban jelentették be, hogy lesz egy olyan gyógyszer, ami minden mutáns ellen működni fog. Az orrspray formájában alkalmazható gyógyszer másfél év múlva már elérhető lehet. A gyermekek oltásával kapcsolatban Szlávik János felhívta a figyelmet, három okot is fel lehet sorolni, hogy miért fontos az oltásuk: egyrészt nem lesznek betegek, másrészt nem terjesztik a vírust, harmadrészt nem kerülnek karanténba. A járvány elején arról beszéltünk, hogy ez nem az ő vírusuk, de mára egyre több gyerek lesz beteg, akiknek öt–tíz százalékánál posztcovidtünetek is kialakulhatnak – fűzte hozzá.

Tizenöt omikronos esetet azonosítottak tegnapig a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak – közölte az NNK. A koronavírus omikron variánsa már több európai országban erősen terjed, és ragályosabb az eddigi variánsoknál, ugyanakkor a fertőzés súlyosságának megítéléséről eltérő információk terjednek, mert még nincs kellő számú klinikai tapasztalat – írták.

Kapcsolódó írásaink

Orvoshiányt hoz a szigor

ĀBrüsszelben már harmadik hete demonstrálnak az egészségügyben tervezett kötelező oltás és a korábban bevezetett, a vakcinálatlanokat érő tiltó intézkedések ellen