Belföld

Süllyed a kapitány hajója

Az ellenzék jelöltje arról írt, bemutatták a baloldal közös kampányarculatát, ám ennek másutt nincs nyoma

Két hónap alatt rekord-népszerűségvesztést sikerült elérnie a baloldal miniszterelnök-jelöltjének, vélhetően a rezsicsökkentéssel szembeni álláspontja miatt. Szokásos vasárnapi esti Facebook-bejelentkezésében azt mondta, a baloldal számára kedvezőtlen közvélemény-kutatás hátterében „ellenzéki árulók” állhatnak.

Süllyed a kapitány hajója
Úgy fogsz hiányozni, mint mókusnak az erdőtűz – üzenték Márki-Zaynak
Fotó: MH/Török Péter

Baloldali miniszterelnök-jelöltté válása óta sokat veszített népszerűségéből Márki-Zay Péter a Századvég közvélemény-kutatása alapján. Az ellenzéki előválasztás második fordulója idején, októberben Márki-Zayról még 42 százalék volt kedvező véleményen, 47 százalék pedig negatívan ítélte meg, a decemberi felmérésnél viszont már csupán 36 százalék nyilatkozott pozitívan a politikusról, 56 százalék elutasította. Ilyen rövid idő alatt ekkora népszerűségvesztés kifejezetten jelentős veszteség a kutatók szerint.

Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy vélte, összefüggés van a baloldali miniszterelnök-jelölt zuhanó népszerűsége és a rezsicsökkentést ellenző álláspontja között. Kifejtette: a rendszerváltozás óta a baloldali pártok mindig a magas energiaárak mellett kardoskodnak, emögött jól kitapintható az üzleti érdek. A baloldalhoz köthető a magyar energiaszektor eladása és az áremelések, 2010 óta azonban „a külföldi energiatársaságok pénzszivattyúja le lett állítva”. Az energiacégek nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy 2022 után ismét megsarcolhatják az embereket.

Lánczi felidézte, hogy Márki-Zay Péter a 2000-es évek elején egy energiaszolgáltatónál dolgozott. Jól látható, hogy van összefonódás az ellenzék bizonyos szereplői és az energiatársaságok között, és óriási lobbiérdekek mozdultak meg azért, hogy a magyarországi rezsicsökkentést felszámolják. Az a támogatás, amelyet a külföld nyújt a hazai ellenzéknek, nyilván nem ingyenes szolgáltatás, ezért cserébe várnak valamit – szögezte le a politológus. Emlékeztetett, Márki-Zay többször beszélt arról, hogy a rezsicsökkentés rossz, és eltörölné azt. Most már próbálja letagadni, mert rájött, hogy nagyon népszerűtlen álláspont, észleli, hogy a népszerűségé-ben is ára van – magyarázta Lánczi. Megjegyezte, az ellenzéki jelölt nemcsak a rezsicsökkentés terén megy szembe a magyarok kifejezett véleményével, hanem a migráció kapcsán is, amit jó dolognak tart.

Márki-Zay Péter délelőtt bejelentette, hogy a szokásos vasárnap esti élőzése elmarad. „Egy kisebb, jól sikerült sürgősségi műtéten vagyok túl” – írta. Beszámolt arról is, szombat este „egy budapesti strandfürdőben” játszottak a gyermekeivel, amikor baleset érte, „a hamar elvégzett orvosi vizsgálat a bal kezem egyik csontjának olyan jellegű törését állapította meg, amit operálni kellett. A műtét vasárnap reggel megtörtént, a sebész elmondása szerint rendben ment.”

A poszt alatt többen utaltak arra, nem is baj, ha elmarad a hagyományos vasárnap esti monológ, amelyben Gyurcsány „kapitánya” rendszeresen kitért a rezsicsökkentésre és a migrációra, magyarázkodásával egyre mélyebbre süllyesztve a baloldal hajóját. „Addig legalább nem csinálsz kárt az ellenzéki összefogásban!” – írta valaki. Más megjegyezte: „Úgy fogsz hiányozni, mint mókusnak az erdőtűz.” Volt, aki arra hívta fel a figyelmet ironikusan, hogy Márki-Zayt „a teljesen lerohasztott, tönkretett, kivéreztetett egészségügyi rendszernek köszönhetően már másnap helyre is hozták? Hogy találtak rá orvost? Orbán nem külföldre zavarta mindet, ahol jó fizetést kapnak, itt meg semmit? Hogy találtak egy rendes kórházat? Nincs mindegyik tönkretéve, bezárva, mert potyog a vakolat a műtőasztalra, és kétségbeesett, fizetés nélküli nővérkék nem hagyták már rég el a pályát?” (Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc októberi pihenését megszakítva sietett haza Szardíniáról, hogy Magyarországon végezzék el a vakbélműtétjét – a szerk.)

Bejegyzésében Márki-Zay kitért arra is, szombaton tartották „az egyesült ellenzék első országos jelöltfelkészítőjét, ahol sok más mellett a közös kampányarculatot is” bemutatták. Az eddigi híresztelések szerint az összbaloldali tárgyalások igencsak döcögősen haladnak, amin nyilván nem javít a „kapitány” lejtmenete, így nem csoda, hogy sem a jelölttalálkozóról, sem a „közös kampányarculatról” nem lehetett máshol olvasni a hétvégén.

Végül mégis bejelentkezett a kórházi ágyból, és közzétette gyanúját azzal kapcsolatban, hogy a baloldal számára kedvezőtlen közvélemény-kutatás hátterében az „ellenzéki árulók” állhatnak.Kérdés, meddig hajlandó finanszírozni Márki-Zayt például Bige László. A „műtrágyakirály” már átutalta az ígért ötmillió forintot a kampányra, majd kifizetett még egy hatvanmilliós kutatást, most pedig ismét egy kutatás támogatására kérik – mindezt maga Márki-Zay mondta el a minap a Szabad Európának. Emlékezetes: a vörösbáró korábban közölte, annyi pénzt ad Márki-Zaynak, amennyit kér.

Megszorításpárti Bajnai-rajongó

„Nem olyan régen volt szerencsém Bajnai Gordonnal találkozni, életemben először. Elmondtam neki azokat a vágyaimat, ami az ő egyéves időszakát illették. Ami egyébként sok szempontból a legeredményesebb egyéves időszak volt Magyarországon” – ezt mondta Márki-Zay Péter idén augusztusban. Kijelentette: „Kétségkívül óriási teljesítményt nyújtott az a kormány akkor.

De nekem az volt a benyomásom, hogyha ők előre hozott választást csináltak volna 2009-ben, akkor a Fidesznek nem lett volna kétharmada. Megnyugtatott, hogy igen, lett volna már 2009-ben is, másrészt a Fidesz belebukott volna négy év alatt a rendcsinálásba, amit így a Bajnai-kormány elvégzett helyettük. Ezzel kapcsolatban is elmondta az ő verzióját, természetesen meggyőzött, megjegyzem. Tehát itt viccesen mondhatnám, hogy rehabilitáltam” – fejtegette Márki-Zay.

Meggyőződése továbbá, hogy helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat. Kálmán Olga Szeretemország című „beszélgetőkönyvében” a politikus szintén „nagyon tehetségesnek” nevezi Bajnai Gordont, a megszorító intézkedésekről, például a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről közölte, „közgazdászként teljesen helyénvalónak tartotta”, „azokat mindenképpen végre kellett hajtani”.

Kapcsolódó írásaink

Beérett a Jobbik árulása

ĀMárki-Zay Péter operatív igazgatójának ingatlanába, míg Barkóczi Balázs DK szóvivő párttársa, Hajdu László volt polgármester lakásába jelentkezett be