Belföld

A karácsony a lélek és a család ünnepe

Reprezentatív hazai kutatás

Élethelyzettől függetlenül tízből kilenc magyar ember úgy gondolja, hogy a karácsony nagyon fontos ünnep az egész család számára – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért reprezentatív kutatásából, amely ezer fő megkérdezésével készült.

A válaszadók 81 százaléka szerint az ünnepre lélekben is kell készülni, kétharmaduk pedig az adventi vasárnapokon gyertyát gyújt a családtagjaival. A megkérdezettek 79 százaléka mondta azt, hogy a vírushelyzet sem gátolhatja abban, hogy együtt töltse ezt az időszakot a családjával, többségük vásárol vagy készít ajándékot szerettei számára, és körülbelül ugyanannyit költ majd idén karácsonykor, mint tavaly.

Azok, akik úgy nyilatkoztak, hogy tavalyhoz képest többet költenek az ünnepekre, ezt többféleképpen indokolták: 70 százalékuk úgy érzi, hogy idén csak drágábban tud vásárolni, 36 százalékuk jobb anyagi helyzete miatt tud többet költeni, míg ötödük azzal indokolta a nagyobb arányú költekezést, hogy idén már tud találkozni azokkal is, akikkel tavaly a járvány miatt még nem lehetett. A karácsonyra többet költő nyugdíjas válaszadók közel kétharmada úgy gondolja, hogy a pluszkiadást a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés miatt engedheti meg magának.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom