Belföld

Volt-e és ha igen, mit csinált a Harvardon Szabó Tímea?

Szabó Tímea állítása szerint a kilencvenes években összehasonlító menekültjogot tanult a Harvardon, azonban a rangos egyetem tájékoztatása szerint sosem iratkozott be hozzájuk ilyen nevű hallgató, ugyanakkor az előfordulhat, hogy azért nincs rajta a listán, mert titkosítást kért. Mindazonáltal jó lenne tudni, mit is csinált a Harvardon, illetve, hogy egyáltalán hogy került oda a politikus, akit Bajnai Gordon régi harcostársa a napokban CIA-ügynöknek nevezett - írta meg a Kontra.hu. 

Volt-e és ha igen, mit csinált a Harvardon Szabó Tímea?
Szabó Tímea
Fotó: MH/Purger Tamás

Szabó Tímea állítása szerint a kilencvenes években összehasonlító menekültjogot tanult a Harvardon, azonban a rangos egyetem tájékoztatása szerint sosem iratkozott be hozzájuk ilyen nevű hallgató, ugyanakkor az előfordulhat, hogy azért nincs rajta a listán, mert titkosítást kért. Mindazonáltal jó lenne tudni, mit is csinált a Harvardon, illetve, hogy egyáltalán hogy került oda a politikus, akit Bajnai Gordon régi harcostársa a napokban CIA-ügynöknek nevezett.

Bár a legtöbben büszkék lennének erre, a baloldali politikus mégis titkolózik tengerentúli tanulmányútjával kapcsolatban. A kontra.hu portál kérdezett rá a Harvard Egyetem munkatársainál, hogy hallgatójuk volt-e a magyar parlamenti képviselő, de válaszként annyi derült ki, hogy a Harvardra „soha nem iratkozott be” ilyen nevű diák.

Ezek után felmerül a kérdés: tulajdonképpen mit is csinált az ellenzék vezető arca a világhírű intézményben, és hogyan került be az elitképzésre?

A téma azért is aktuális, mert a politikust, akinek útját nemzetbiztonsági szempontból aggályos módon sokáig a jelenlegi kijevi amerikai sajttóattasé egyengette, egy hangfelvételen összefüggésbe hozták a CIA-val.

Egy ideig kutatóként tanultam a Harvard Egyetem jogi karán – írta konkrétumok nélkül korábbi, mostanra már elérhetetlenné vált önéletrajzában Szabó Tímea. A nyilvánosan elérhető információkból nem derül ki, hogy Szabó Tímea pontosan mikor járt a világhírű egyetemre, és mit csinált ott. Utóbbira a Helsinki Bizottság 2008. januári tanulmányából lehet következtetni, ami szerint összehasonlító menekültjogot tanult Cambridge-ben.

„Bár ilyen opció valóban létezik, ez Szabó esetében sokkal inkább tűnik ideológiai képzésnek, semmint komolyabban vehető tanulmányútnak. Főleg, hogy mindössze rövid ideig élvezhette a Harvard vendégszeretetét, a végén pedig diplomát sem kapott” - írta a portál, amely szerint noha a legtöbben büszkék lennének arra, ha ennyire exkluzív és elit környezetben fejleszthették volna magukat, a baloldali képviselő az idő előrehaladtával egyre titkolózóbb lett a rövid külföldi kitérőjével kapcsolatban. 2014-es és 2018-as parlamenti életrajzában még feltüntette az információt, ám a minden korábbinál részletesebb előválasztási biográfiájából már érdekes módon kimaradt ez az adat.

„Mivel meglehetősen bizonytalan lábakon áll a történet, ezért rákérdeztünk a Harvardnál, hogy volt-e valaha 1976-os születésű, Szabó Tímea nevű hallgatójuk, és ha igen, akkor mettől meddig állt velük jogviszonyban. Válaszukban jelezték, ilyen jellegű információt nem adhatnak ki, és egyúttal arra kértek minket, keressük fel a National Student Clearinghouse nevű honlapot. A világ legnagyobb oktatási intézményei ugyanis erre a felületre töltik fel a hasonló adataikat, a Harvard is ebbe a körbe tartozik. Miután a HSC-hez fordultunk, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Szabó Tímea nevű hallgató »soha nem iratkozott be« a Harvard jogi karára, és így persze nem is szerzett ott diplomát” - írta a portál, hozzátéve: mivel a HSC elsősorban abban érdekelt, hogy az ügyfél megtalálja azt, akit keres, ezért lehetséges magyarázatként különféle okokat is felhozott a nemleges válaszra: az oktatási intézmény és az ügyfél által megadott adatok nem egyeznek, az oktatási intézmény megtiltotta tanulója adatainak kiadását, illetve maga a tanuló kért titkosítást. Az viszont egyáltalán nem világos, hogy miért kért volna titkosítást Szabó Tímea, hiszen nem tűnik túl életszerűnek, hogy egy széles körben ismert politikus nem vállalja nyilvánosan, hogy bejutott a Harvard jogi karára.

Mint ismert, visszatérő vád Szabóval szemben, hogy nemzetközileg kiképzett ágens, és az amerikai érdekek mentén tevékenykedik. Ezt látszik megerősíteni, hogy egy múlt héten kiszivárgott felvételen Bajnai Gordon titokzatos háttérembere amerikai ügynöknek nevezte őt. „Szabó Tímea Kabul rózsája, ugye ő a CIA-nek dolgozott kint Kabulban” – fogalmazott Gansperger Gyula, ezek után a megvádolt politikus pert helyezett kilátásba.

Szabóról az is kiderült, hogy nemzetbiztonsági szempontból aggályos módon sokáig Daniel Langenkamp, jelenlegi kijevi amerikai sajtóattasé egyengette az útját.

Kapcsolódó írásaink