Belföld

Mégis lehet népszavazás a nemváltó műtétről

A gyermekvédelmi népszavazás ötödik kérdés így szólt: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek a nemátalakító kezelések?"

Az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozatában Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Kúriának a gyermekvédelmi népszavazás tárgyában hozott azon végzését, amely nem hitelesítette azt a kérdést: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemi átalakító kezelések?" Az Index által szemlézett határozat szerint a Kúria a végzésével megsértette a kormány tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az Országgyűlés november 30-án elrendelte az országos népszavazást az alábbi kérdésekben:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Az eredetileg benyújtott öt népszavazási kérdést a Nemzeti Választási Bizottság még július 30-án hitelesítette. Aztán a kérdések felülvizsgálati kérelmek miatt a Kúria elé kerültek, ahol a legmagasabb bírói fórum az öt kérdés közül négyet helybenhagyott, míg egyet elkaszált - írja cikkében az Origo.

A Kúria elutasító döntését a kormány nevében eljáró igazságügyi miniszter jogi képviselőjeként ifj. Balsai István ügyvéd támadta meg alkotmányjogi panaszban, amelyben azt állította, hogy a Kúria végzése a kormány tisztességes eljáráshoz fűződő jogát sérti

A kormány álláspontja szerint „érvényes és eredményes népszavazás esetén a feltett kérdésre adott bármelyik válasz többsége esetén az Országgyűlés az Alaptörvénnyel összhangban álló módon eleget tud tenni a jogalkotási feladatának."

Az alkotmányjogi panasz alapján az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozatában megsemmisítette a Kúria népszavazás tárgyában hozott végzését. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a javasolt kérdéssel kapcsolatos jövőbeli népszavazáson a „nem" szavazatok többsége önmagában nem eredményezne alkotmányos kollíziót, és nem indokolná az Alaptörvény módosítását, szemben a Kúria határozatában foglaltakkal.

Kapcsolódó írásaink