Belföld

Barts Balázs a Városháza-ügyről beszélt a vizsgálóbizottságnak

Szerdán tartotta második ülését a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság. Az utolsó ülésnapon a fővárosi közgyűlés megszavazta azt az indítványt, aminek értelmében a bizottságnak elegendő január végén beszámolnia az üggyel kapcsolatban. A baloldali többségű bizottság vezetését Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere látja el, míg az alelnöki posztot Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere tölti be.

Barts Balázs a Városháza-ügyről beszélt a vizsgálóbizottságnak
A Városháza épülete
Fotó: MH/Purger Tamás

A bizottság munkája ezúttal sem volt könnyű: míg az előző meghallgatáson az érintettek közül senki nem jelent meg, addig szerdán legalább Barts Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. feje tiszteletét tette a bizottság előtt.

Barts a bizottság kérdéseire ismertette, hogyan zajlik a fővárosi vagyonkezelő ingatlanértékesítése, illetve beszélt még Bajnai Gordonhoz és Gansperger Gyulához fűződő viszonyáról is. A vagyonkezelő feje elmondta, Bajnai Gordonnal tíz évvel ezelőtt találkozott egy baráti társaságban, azóta nem. Azt viszont elismerte, hogy valóban tárgyalt Gansperger Gyulával és a Városházán semmilyen tisztséget be nem töltő Berki Zsolttal. Berki már korábban is segített a főváros számára kedvező tranzakciók létrejöttében – árulta el Barts.

A Városházával kapcsolatban a vagyonkezelő igazgatója elmondta, kiajánló – ami az értékesítésre váró ingatlanokról szokott készülni – a Városháza épületéről nem készült.

Kovács Péter erre reagálva bemutatott egy magyar és angol nyelven írott ajánlót, az igazgató azonban azt mondta, ennek elkészítésében ő nem vett részt. A vezérigazgató úgy fogalmazott, felmerült az a lehetőség, hogy a magas értékű, de jelentős fenntartási költséget követelő épületet felújítják, majd bérbeadással elfogadhatóvá teszik a fenntartását. Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője jelezte, a kiszivárgott hangfelvételeken az eladás szó többször is elhangzik, a bérbeadás azonban egyszer sem.