Belföld

Hankó Balázs: A felsőoktatási modellváltással a hallgatók lesznek fókuszban

Megéri fiatalnak lenni, sokkal nagyobb lehetőségek állnak előttük a felsőoktatási modellváltással, mert a hallgatók lesznek leginkább a fókuszban és versenyképes tudást kaphatnak - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken Székesfehérváron.

Hankó Balázs: A felsőoktatási modellváltással a hallgatók lesznek fókuszban
Az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára kiemelte: Az egyetemet végzettek átlagos munkához jutási időtartama alig másfél hónap (Képünk illusztráció)
Fotó: Freepik

Hankó Balázs a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban végzős diákoknak tartott előadásában azt mondta: az egyetemek átalakításának lényege, hogy a gyakorlatot beviszik a képzésbe, így olyan tudást szerezhetnek, amely „nem a jelenre, hanem a jövőre készíti fel őket”.

A jelentősen megnövelt állami támogatásért cserébe elvárják az egyetemektől, hogy jóval kevesebb hallgató morzsolódjon le - jelezte. Tehetséggondozási, mobilitási és mentorprogramokat indítanak, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra fejlesztésére és a kutatásokra is - tette hozzá.

Hankó Balázs kiemelte, hogy az egyetemi alapképzést elvégző hallgató a munkaerőpiacon az átlagbér 150-160 százalékát, mesterképzés után 220 százalékát keresheti, ráadásul a munkához jutás átlagos időtartama mindössze 1,27 hónap.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy ma tíz egyetemistából hét-nyolc állami ösztöndíjas, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő arány, és ez az új modellben is így marad. Megemlítette, hogy a világ tíz legrangosabb egyeteme közül hét alapítványi formában működik.

Az egyetemi élet egyik fontos szegmensének nevezte a sportéletet, amelynek megerősítése alapvető cél itthon is. Szeretnék a külföldön már jó bevált aktív egyetemi sportéletet hazánkban is meghonosítani, hiszen „a tanulásnak és a mozgásnak együtt kell jól mennie” - mondta Hankó Balázs.

Kapcsolódó írásaink