Belföld

Márki-Zay cinikus üzenete

A rezsicsökkentéssel a lakosság eddig összesen már több mint kétezermilliárd forintot spórolt meg

Habár Márki-Zay Péter rossz, káros döntésnek tartja a benzinár csökkentését, nincs ötlete, hogyan oldaná meg a drágulást. „Ki fogjuk dolgozni ezt a közeljövőben, tehát fel fogok készülni erre az eshetőségre” – hangsúlyozta a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay cinikus üzenete
A baloldali miniszterelnök-jelölt nem félti a rezsiemelkedéstől a magyarokat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Zavaros magyarázkodásba kezdett szokásos hétvégi „lakossági tájékoztatóján” Márki-Zay Péter, a baloldal közös kormányfőjelöltje az üzemanyagár befagyasztása kapcsán. A baloldali jelölt közölte, rossz, káros döntésnek tartja a benzinár csökkentését, de nincs semmilyen ötlete, hogyan oldaná meg a problémát, ahogy a rezsicsökkentés kapcsán is azt tanácsolta az embereknek, hogy fogyasszanak kevesebbet. 

A Fidesz szerint nem telik el úgy nap, hogy a Gyurcsány–Márki-­Zay-féle baloldal ne támadná, és ne tenné nyilvánvalóvá, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. A kormánypárt keddi közleményében Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjének sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki politikus azt mondta: valódi rezsicsökkentést átfogó, az európai uniós támogatásokból megvalósítható, önrész nélküli panel- és társasház-felújításokkal lehetne elérni.

A Fidesz közleményében azt írta, hogy a baloldal az emberek helyett továbbra is a multik érdekeit képviseli, és korlát nélkül ráeresztené a világpiaci árakat a lakosságra. „Márki-Zay, Gyurcsány, Gyurcsányné egymás után támadják a rezsicsökkentést” – fogalmaztak, egyúttal emlékeztetve, hogy a rezsi­csökkentéssel a családok évente átlagosan 386 ezer forintot, a lakosság pedig összesen már több mint kétezermilliárd forintot spórolt meg.

A Fidesz szerint Márki-Zay, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is ellenzi és ostobaságnak nevezi a rezsicsökkentést, illetve cinikusan azt üzeni az embereknek, hogy inkább fűtsenek, fürödjenek és főzzenek kevesebbet.

A Századvég Alapítvány legfrissebb elemzése szerint Soros György és az általa támogatott lobbiszervezetek hosszú ideje szorgalmazzák Magyarország bevándorlásellenes politikájának megváltoztatását, törekvéseik pusz-tán a nemzeti kormány ellenállása miatt hiúsulhattak meg, Márki-­Zay és a baloldal Soros védelmében tervezett plakátkampánya félrevezető.

Márki-Zay a közelmúltban kijelentette, négyszáz óriásplakáton fogja hirdetni, hogy Soros nem telepített be migránsokat Magyarországra. Nem ez az első alkalom, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje védelmébe veszi az amerikai milliárdost, hiszen október 23-i ünnepi beszédében is kifejtette, hogy Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani – áll a Századvég MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében.

Kapcsolódó írásaink