Belföld

Hétfőtől életbe lép a látogatási tilalom minden kórházban

A betegek védelme és a járvány megfékezése érdekében az országos tisztifőorvos november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében - tudatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Hétfőtől életbe lép a látogatási tilalom minden kórházban
Koronavírussal fertőzött beteget látnak el a Dél-pesti Centrumkórházban Szent László Kórház infektológia intenzív osztályán. Budapest, 2020.05.20.
Fotó: Hegedüs Róbert (Magyar Hírlap)

Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az új koronavírus okozta járvány negyedik hullámára és a fertőzött személyek számának növekedésére tekintettel, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése és folyamatos biztosítása érdekében járványügyi érdekből ismételten szükségessé vált a fekvőbeteg-ellátó intézményekben a látogatási tilalom elrendelése.

 A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. A látogatási tilalom mellett a kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett lehet szülője, törvényes képviselője, valamint a szülő nő mellett is folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt.

 Ezekben az esetekben a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak. A látogatási tilalom november 1-jétől visszavonásig érvényes.

A szociális intézményekben az intézmény elhagyási és látogatási tilalomról az intézményvezető dönt 

Ugyancsak hétfőtől

November 1-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében az intézmény vezetője saját hatáskörben dönt és rendel el az intézményre vonatkozóan elhagyási és látogatási tilalmat az alábbi szempontok értékelését figyelembe véve: ha a gondozotti létszám 5 százalékát meghaladja a SARS-CoV-2 fertőzöttek száma az egy épületben lévő gondozottak körében és az izoláció a többi gondozottól és azok látogatóitól nem biztosítható.

A járvány korábbi hullámaitól eltérően, a szociális intézmények is már jóval védettebbek a vírus ellen, az oltási program keretében a szociális gondozottak és dolgozók az elsők között kapták meg az oltást még az év elején, közülük sokan már a harmadik oltást is felvették. A gondozottak oltása igény szerint továbbra is biztosított, a csütörtökön megjelent jogszabály szerint az állami fenntartású szociális intézményekben dolgozók számára már munkafeltétel az oltás felvétele. 

Abban az esetben, ha az intézményvezető látogatási és intézmény elhagyási tilalmat rendel el, az nem terjed ki a háromszor oltott gondozottakra és a háromszor oltott látogatóikra. Az oltottság tényét minden esetben igazolni kell.

Felmentés adható továbbá abban az esetben, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni. Az Intézmény a látogatási és intézmény elhagyási tilalom idején is köteles a kapcsolattartás lehetőségét biztosítani az erre vonatkozó szakmai szabályok szerint.

Intézményelhagyási tilalom esetén csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni az intézményt, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatók el.

Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom