Belföld

Több mint 770 ezer levelet küld ki az NVI a határon túlra

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) levélben értesít minden magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a levélszavazással kapcsolatos tudnivalókról - tudatta a testület lapunkhoz eljuttatott közleményében kedden.
 

Több mint 770 ezer levelet küld ki az NVI a határon túlra
Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzéken már több mint 408 ezer fő szerepel
Fotó: MH

A Nemzeti Választási Iroda a héten megkezdi a több mint 770 ezer magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár értesítését. Az Iroda jogszabályi felhatalmazás alapján keresi meg a címzetteket. Ők azok, akik - sikeres regisztrációt követően - levélben szavazhatnak az országgyűlési választásokon (kizárólag az országos pártlistára), emellett pedig az esetleges népszavazásokon, valamint a későbbi európai parlamenti választásokon.

Korábbi regisztrációjuk alapján a központi névjegyzéken már több mint 408 ezer fő szerepel. Számukra az NVI a levélben javasolja, hogy ne felejtsék el bejelenteni, ha a regisztrációjuk óta változtak adataik (például elköltöztek). Az NVI ezzel párhuzamosan szintén levélben fordul azokhoz, akik még nem regisztráltak (mintegy 360 ezer fő): számukra a regisztráció módjáról érkezik részletes tájékoztatás. 

Az Iroda az értesítők közül több mint 160 ezret emailben küld el. Négy esztendővel korábban, a legutóbbi országgyűlési választásokat megelőzően is levélben kereste meg az NVI a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárokat. Akkor összesen több mint 650 ezer értesítőt küldött ki a Nemzeti Választási Iroda.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok abban az esetben vehetnek részt a soron következő országgyűlési választásokon, ha a szavazást megelőző 25. napig a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a központi névjegyzékbe. Fontos, hogy a sikeres regisztráció önmagában tíz évig érvényes. Abban az esetben, ha a választópolgár leadja levélszavazatát, adatmódosítással él vagy kéri regisztrációja meghosszabbítását, úgy újabb tíz évig marad érvényes a regisztráció. 

A levélszavazásra regisztráltak száma naponta frissülő közérdekű adat. Ennek pontos alakulása a valasztas.hu oldalon követhető nyomon.

Kapcsolódó írásaink

Jelentős a Fidesz-előny

ĀHa most vasárnap lennének a választások a Fidesz-KDNP 55, a baloldali közös lista 44, a többi pártlista összesen csupán 1 százalékot kapna