Belföld

Jogszabállyal és határvédelemmel a tömeges migráció ellen

Pénteken jelentős közép-európai győzelem született a migrációs politikában az Európai Tanács ülésén. A V4-ek, a balti államok és Dánia összezártak - fogalmazott közösségi oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

Jogszabállyal és határvédelemmel a tömeges migráció ellen
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tagországok állam- és kormányfőinek következtetéseit tartalmazó dokumentum néhány nagyon fontos pontot is tartalmaz - hívta fel a figyelmet.

Kimondja, hogy az Európai Unió migrációs politikájának jogi környezetét alapjaiban újra kell alkotni, és a valósághoz kell igazítani.

Ezzel az Európai Tanács egy olyan feladatot szabott meg az Európai Bizottság számára, amely a 2015 óta konzekvensen képviselt magyar álláspontot tükrözi. Magyarország ugyanis már évek óta arra hívja fel a figyelmet, hogy a migrációs válság egyik fő oka éppen az elavult jogi szabályozásban keresendő. Az Unió jelenlegi migrációs politikája olyan nemzetközi jogi normákon alapul, amely a 20. századi körülmények között még megfelelő volt, a 21. század tömeges migrációjára azonban már alkalmazhatatlan - írta az államtitkár.

Hiszen nem tesz különbséget azok között, akik ténylegesen nemzetközi védelemre szorulnak, és azok között, akik csupán a jobb élet reményében indulnak útnak, így lényegében a jelenlegi rendszer meghívólevelet jelent.

A cél most az, hogy olyan szabályokat alkossunk, hogy az emberek tömegei ne is induljanak útnak, a kérelmüket pedig még az Unión kívül adják be. Mindezt pedig erős határvédelemnek kell kiegészítenie, amely elvet az európai tanácsi következtetés is tartalmazni fogja.

Ma tettünk egy nagy lépést a cél érdekében - hangsúlyozta Orbán Balázs.

Kapcsolódó írásaink