Belföld

Mindenkiből lehet hős

A hirtelen szívleállások esetén megháromszorozza a túlélés esélyeit, ha időben megkezdjük a kézi újraélesztést

Az újraélesztés nemzetközi napja október 16., amelynek alkalmából az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a hirtelen szívhalálok aggasztó gyakoriságára és az újraélesztés fontosságára figyelmeztetett.

Mindenkiből lehet hős
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Közleményükben kiemelték: közismert, hogy Európában sereghajtók vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedések számát tekintve, és évente huszonötezer honfitársunk veszíti életét hirtelen szívhalál következtében.

A statisztikák alapján, ha valaki nyilvános helyen lesz rosszul, az esetek kilencven százalékában felkészületlenség és félelem miatt az emberek nem próbálnak meg segíteni, és mire a helyszínre érkeznek a mentők, már késő. A szervezet ezért hangsúlyozza: az időben megkezdett, laikus kézi újraélesztéssel számos élet megmenthető lenne, minthogy ezzel megháromszorozzuk a beteg túlélési esélyeit, míg késlekedés esetén minden perccel tíz százalékkal csökken az életben maradás valószínűsége.

A mentőszolgálat néhány éve indította el a Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című kampányát, amelynek videójában Csuja Imre színész ismerteti, hogyan kell újraélesztést végezni. Ehhez a rövid videóhoz már kilenc dokumentált sikeres újraélesztés is köthető, amikor civilek az abban látottak alapján mentettek meg egy életet. Példaként hat diák esetét emelték ki, akik ballagásuk napján egy utcán összeesett férfit a videóban látottak alapján kézi mellkaskompresszióval életben tartottak a mentők kiérkezéséig.

A szakemberek azt is megjegyzik, hogy a lakosság segítségére lehetnek azok a félautomata, mindenki által használható defibrillátorok is, amelyek országszerte mintegy ezerötszáz nyilvános helyen találhatók meg. A laikusok számára kifejlesztett készülékek használatával a gépi hang precíz utasításait követve, bármilyen előzetes képzettség nélkül is megmenthetjük egy bajbajutott életét. „Attól pedig végképp nem kell tartanunk, hogy esetleg kárt teszünk újraélesztés közben, hiszen a bajbajutott törött bordával is hálás lesz nekünk, hogy megmentettük az életét” – írták.

Kapcsolódó írásaink