Belföld

Schanda Tamás: Nagy szükség van a szakképzett fiatalokra

Nagy szükség van a szakképzett fiatalokra, akik megállják a helyüket, nemcsak az oktatás során és a vizsgák alatt, hanem a munkaerőpiacra kilépve is - hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Kiskunfélegyházán.

Schanda Tamás: Nagy szükség van a szakképzett fiatalokra
Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár
Fotó: Facebook/Schanda Tamás

A fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium 151 millió forintból kialakított vegyesforgácsoló tanműhelyének átadásán Schanda Tamás kijelentette: „a jó szakember kincs, megbecsülésre érdemes, aki egyszerre támasza a családjának és hozzájárul hazája gazdaságának erősödéséhez is”.

Hangsúlyozta: a kormány feladata és célja pedig nem lehet más, mint hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ezért újította és erősítette meg a szakoktatást, emelte a szakoktatásban dolgozók bérét, támogatja a duális képzést, és ösztönzi továbbá a vállalatokat, hogy szorosabb kapcsolatba lépjenek a szakképzéssel, ezáltal is segítve a gyakorlati oktatás minőségét - fogalmazott az államtitkár.

Schanda Tamás kiemelte, „a kormány munkaalapú gazdaságot hozott létre, amelyben a családokra, a vállalkozásokra és a magyar dolgozók szakértelmére épít”.

A magyar gazdasági modell a koronavírus járvány okozta kihívások közepette is „stabilnak és válságállónak bizonyult”. A patrióta gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye ma már meghaladja a válság előtti szintet, miközben az uniós országok többségében, „erre még bizony várni kell” - tette hozzá.

Hangsúlyozta: több mint 4,7 millióan dolgoznak ma Magyarországon, többen, mint a rendszerváltás óta bármikor, a 4 százalék alatti munkanélküliségi ráta pedig az egyik legalacsonyabb Európában.

Szükség van szakképzett és felkészült fiatalokra, akik kilépve a munkaerőpiacra saját életükben és a közösségükben is sikereket tudnak elérni - hangoztatta.

Az államtitkár szerint a modern környezet sem helyettesítheti azonban a bencés szellemiséget, amelyet a kiskunfélegyházi középiskolában tanulók a megszerzett tudással és szakértelemmel együtt visznek majd magukkal, és kamatoztatják egész életük során.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát felidézte: az elmúlt tíz év során a kormány támogatásának köszönhetően jelentős bővítést valósítottak meg, így mára általános iskolákkal, alapfokú művészeti iskolákkal, technikumokkal, szakképző iskolákkal, gimnáziumokkal és kollégiumokkal egyaránt részt vesznek a közoktatásban.

Hangsúlyozta: intézményeikkel Pannonhalmán és Kiskunfélegyházán kívül, Budapesten, Pesthidegkúton, Budaörsön, Balatonfüreden, Győrszentivánon és Szegeden is jelen vannak.

A főapát kifejtette, az a fizikai környezet, amely körbeveszi az embert, hat is rá. Az eszközpark, az a felszerelés, amellyel egy tanműhelyben dolgoznak a diákok, meghatározza az iskolai teljesítményüket, hogy mennyire tudják elsajátítani az adott szakmát. Éppen ezért köszönet illeti a magyar kormányt azért a 151 millió forintért, amely révén eszközfejlesztést tudtak megvalósítani - mondta. Rokolya Csaba, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium igazgatója emlékeztetett: az intézményben az 1972/1973-as tanévben indították el a gépészeti képzést, és még akkor épült meg a most felújított tanműhely is.

A fejlesztés során a 32-es tantermet Cisco-laborrá alakították, és beszereztek egy CNC multiszenzoros koordinátamérő gépet.

A támogatásnak köszönhetően teljesen felújították a vegyesforgácsoló tanműhely elektromos hálózatát, illetve padlóját, kicserélték a nyílászárókat, kialakítottak egy új galériát, továbbá tizennégy eszterga- és négy marógépet, valamint egy függőleges síkköszörűt üzemeltek be.

Kapcsolódó írásaink