Belföld

A főváros baloldali vezetése az elektronikus jegyrendszer ügyében is késlekedett

Pert indít a BKK

Nemzetközi bíróságon indít pert az elektronikus jegyrendszer megalkotására vállalkozó német cég ellen a BKK Zrt. A projekt mintegy 27 milliárd forintba kerül, ám teljes mértékben nem valósult meg.

A főváros baloldali vezetése az elektronikus jegyrendszer ügyében is késlekedett
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A városvezetés által felállított bizottság a korábbi főpolgármestert, Tarlós Istvánt is meghallgatná. „Az e-jegyrendszer nem tartozik a sikeres projektjeink közé, ezt akkor is, és azóta is többször elmondtam, ami a dolog lényegét illeti, a fővárosi közgyűlés egy soha nem vitatott támogatási szerződést kötött a finanszírozó bankkal, amit az ellenzék is megszavazott” – mondta, hozzátéve: a vitatott szállítói szerződést azonban a közgyűlés nem tárgyalta.

Azt a BKK saját hatáskörében kötötte, majd azt a 2014-es vezetőváltás után önállóan többször módosította. „A szerződés felmondását követően a pénzügyi helyettesemmel közösen feljelentést tettünk. A BKK korábbi és akkori vezetőjét is ismerve, nemigen gyanakodtunk semmilyen bűncselekményre.

Inkább a nyílt vagy birkolt gyanúkeltések miatt láttuk tanácsosnak a megfelelő hatóságra bízni ennek tisztázását. Ami a szállítóval szembeni per indítását illeti, nem tudom, miért vártak ezzel a választások után két évet. A jegyrendszer egészének további sorsáról a közgyűlés még 2019 tavaszán, nyarán meghozta a döntéseket.

A BKK és a korábbi német szállító közötti egyezkedés befejezése legfeljebb egy-két hónapot vehetett igénybe. A pert már régen indítani lehetett volna. Most a tavaly júniusban létrehozott fővárosi bizottság állítólag a napokban kezdett ezzel az üggyel foglalkozni” – közölte.

„Ha azonban ilyen sokáig nem indítottak pert, akkor miért pont a bizottsági puhatolózást közvetlenül megelőzően teszik ezt? Nem ismerem a motivációt, így nem is akarom minősíteni, csak az időzítés logikája nem látszik. Felmerült még kérdésként a BKK 2014 utáni igazgatójának menesztése. Az a helyzet, hogy a BKK-nak a 2017-es vizes világbajnokság idején is volt egy félresikerült jegyforgalmazási akciója. A két eset pedig egymás után kicsit soknak tűnt” – mondta.

Kapcsolódó írásaink