Belföld

Sikeres a diákok kampányszerű oltása

Nem csak a tanévkezdés környéki kampány volt eredményes, hanem a már augusztusban elkezdett oltakozás is - mondta Kásler Miklós a diákok kampányszerű oltásáról legújabb videó interjújában.

Sikeres a diákok kampányszerű oltása
A virológusok fontosnak tartják, hogy minél több diák kapja meg az oltást
Fotó: MTI/Balázs Attila

A miniszter a diákok oltása mellett kitért a pedagógusok 85 százalékos átoltottságára is, bízva, hogy ez a szám emelkedni fog a közeljövőben.

Hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg 13 féle életkorcsoportokhoz kötött, kötelező oltással védik elsősorban a gyermekek egészségét. Nem csak ez egyedülálló a világon, hanem az is, hogy az átoltottság ezeknél a vakcináknál 99 százalék körül van.

Az ajánlott oltások közül a miniszter kiemelte a gyermekek számára ingyenesen felvehető HPV elleni védőoltást, amely hét évvel ezelőtt kezdődött a kislányok esetében, a fiúké pedig a 2020/21-es tanévben. Az átoltottság a kislányok körében megközelíti a 82 százalékot, míg a kisfiúké a 71 százalékot. Ezt a magas átoltottságot nagyon kevés országban érték el - közölte.

Az interjú végén Kásler Miklós a magyar paralimpiai csapat tokiói sikereivel kapcsolatban felidézte: a szovjet megszállás miatt a magyar sportolók nem vehettek részt a '84-es Los Angeles-i olimpián, ugyanakkor a paralimpikonok képviselhették hazánkat a New York-i paralimpián, mivel róluk alighanem elfeledkeztek a diktatúra vezetői. Politikai szempontok most nem voltak, így teljes mezőnyben született meg a párját ritkító magyar eredmény - zárta a beszélgetést a miniszter.

Kapcsolódó írásaink