Belföld

A remény egész lényünket a jövőre irányítja

A boldogság utáni vágyakozásunkra a remény felel, az védelmez az elbátortalanodástól, megőriz bennünket az önzéstől, és testvéri szeretetre buzdít – mondta a reményről szóló nap kezdetén Udvardy György veszprémi érsek.

A remény egész lényünket a jövőre irányítja
Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület alapító elnöke a hazai cigányság katolikus relikviájával, a Csatkai Áldott Kereszttel Alfredo José Espinoza Mateus quitói érsek részben lovári nyelven tartott szentmiséjén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson
Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Istentől, az Atyától mindannyian megajándékozottak vagyunk, a keresztségünkben a Fiú által mindannyian megkaptuk a remény ajándékát” – mondta Udvardy György veszprémi érsek a Hungexpón az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ötödik napján. A főpásztor a reggeli laudes imádságban kiemelte: reményünk alapja Krisztus feltámadása, ha vele együtt meghalunk, vele együtt fel fogunk támadni.

A nap témájára utalva elmondta: a remény alapvető kérdése, hogy milyen helyet foglal el életünkben az a jövő, amely nem evilági valóság, hanem az örök élet, ahol majd színről színre látunk. A remény egész lényünket a jövőre irányítja, de közben a jelenünket is formálja – mondta, hozzátéve: Isten az ősbűn elkövetése után ígéretével sietett a kétségbeesett ember segítségére, soha nem hagyta őt remény nélkül, és soha nem vonta vissza ígéretét. A boldogság utáni vágyakozásunkra is a remény felel: védelmez az elbátortalanodástól, kitágítja a szívünket az örök boldogság utáni vágyakozásban, megőriz bennünket az önzéstől, imádságra és testvéri szeretetre buzdít – emelte ki az érsek.

A délutáni fakultációkat követően tartották a közösségek szentségimádását a Szent István Bazilikában. Ezzel kapcsolatban Dabóczi Kálmán, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnöke szerdán azt mondta: az egész kongresszus lehetőséget ad, hogy újfajta hálózatszervezés, új evangelizáció valósulhasson meg. „A cél az, hogy olyan hálót alkossunk a társadalmon keresztül, ami azt keresi és közvetíti, amiben közösek vagyunk, és nem azt, amiben különbözünk” – szögezte le. Úgy véli, több mindenben létezhet összefogás, akár felekezetek között is, például az életvédelemben, a családvédelemben vagy éppen a természetvédelemben.