Belföld

Becsöngettek

Megkezdődött a tanév, a közoktatásban résztvevő diákok ismét beültek az iskolapadba, hogy két, a koronavírus-járvány által nehezített év után reményeik szerint egészségben és békében tanuljanak a tavasz végéig.

Becsöngettek
A 2021/2022-es tanév kezdete a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban 2021. szeptember 1-jén
Fotó: MH/Purger Tamás

A tanévet megkezdő gyermekeknek, fiataloknak Orbán Viktor a hivatalos Facebook-oldalán üzent, a legendás De nehéz az iskolatáska című dalt küldte nekik.

Becsöngettek. Vigyázzunk egymásra az iskolákban is! - írta a bejegyzéshez.

Objektum doboz

Gyermekeink oktatása szülőként alapvető feladatunk, hiszen az iskolákban megszerzett tudás segít abban, hogy elindulhassanak a nagybetűs életben. A mai felgyorsult és időnként zavaros világban mindez különösen fontos. A Covid-járvány idején erőteljesebben tapasztalhattuk meg, hogy gyermekeink tanítása nem kevés feladattal jár. Az online oktatás a szülők és a tanárok számára egyaránt kihívásokkal teli időszakot jelentett. Az iskolákban naponta áldozatos munkát végző pedagógusok szerepe nélkülözhetetlen és megbecsülésre méltó, hiszen életüket a felnövekvő generációk oktatására tették fel - írta közleményében Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője.

Bizakodva tekintünk az előttünk álló 2021-es iskolakezdés elé. Bízva abban, hogy életünk visszatérhet a megszokott kerékvágásba és a diákok visszaülhetnek az iskolapadba, ahol újra megélhetik a közösség erejét. Tanulhatnak, sportolhatnak, s minden lépésükkel közelebb kerülhetnek céljaik eléréséhez - emelte ki.

Berzsenyi Dániel szavaival élve, szeretnék minden diáknak és pedagógusnak eredményes iskolakezdést kívánni. „A lélek is csak úgy emelkedik a józanság tisztább világihoz, ha a tudományok és ismeretek tárából gazdag zsákmányt gyűjt magának” - zárta sorait.

A 2021/2022-es tanév kezdete a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban 2021. szeptember 1-jén
A 2021/2022-es tanév kezdete a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban 2021. szeptember 1-jén
Fotó: MH/Purger Tamás

Lelki igény, hogy tudjunk segíteni - mondta Simicskó István szerdán Budapesten, azzal kapcsolatban, hogy képviselőcsoportja tanszereket adományozott rászoruló családoknak.

Simicskó István az Ökumenikus Segélyszervezet országos központjában elmondta: a KDNP képviselőcsoportja igyekszik segíteni azokat a családokat, amelyek nem tudják biztosítani gyermekeiknek az iskolaszereket. Évek óta hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével iskolatáskákat, tanszereket osztanak szét azért, hogy a nehéz helyzetű kisdiákok egyenlő esélyekkel indulhassanak a tanévben.

A kormánypárti politikus, Újbuda országgyűlési képviselője jó tanulást kívánt a gyerekeknek és hangsúlyozta, hogy a KDNP a jövőben is minden segítséget igyekszik megadni a rászorulóknak.

Szászfalvi László, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese a rendezvényen kiemelte: pártja elkötelezett az elesettek, hátrányos helyzetűek támogatásában, ez keresztény hitükből, a szeretet erejéből és felelősségéből is fakad. A kormánypárti politikus köszönetet mondott az Ökumenikus Segélyszervezetnek az adományok elosztásáért. Kiemelte: a segélyszervezet követi azt a bibliai igazságot, amely szerint jobb adni, mint kapni.

A KDNP frakciója iskolatáskákat, füzetek, írószereket adományozott rászoruló családoknak a tanévkezdéshez.

Korábban a higiéniás és alapvető egészség védelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra – tájékoztatta levelében a köznevelési intézményeket az emberi erőforrások minisztere. Erről többet itt olvashat!

Kásler: A diákok ismerjék meg a világ értékeit

A haza és a környező világ értékeinek megismerésére biztatta a diákokat az emberi erőforrások minisztere a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktaharkányban, a XII. nemzeti tanévnyitón, a szerencsi tankerület Apáczai Csere János Általános Iskolájában.

Kásler Miklós arra kérte a tanulókat, hogy bővítsék a tudásukat. Így lesznek képesek megragadni a 21. században rejlő lehetőségeket, valamint uralni a kihívásokat - tette hozzá.

A múlt megismerésével érthető meg a jelen, tervezhető a jövő - hangoztatta.

A szülőkre hárul az a szép, felelősségteljes feladat, hogy megválasszák gyermekeik nevelésének módját. Ezt a jogot a kormány minden körülmények között biztosítja és megvédi - szögezte le.

Kásler Miklós szólt arról, hogy szeptember elsején az egész ország figyelme az iskolákra összpontosul, a hagyományok szerint a tanévnyitás nem csak egy nap a sok közül, hanem ünnep.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a XII. nemzeti tanévnyitón a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond a XII. nemzeti tanévnyitón a Taktaharkányi Apáczai Csere János Általános Iskolában
Fotó: MTI / Vajda János

A mostani vírusos időben, a kritikus helyzetben a magyar iskola jelesre vizsgázott emberségből és szervezettségből. A közoktatás nem várt gyorsasággal és eredményességgel állt át a digitális oktatásra, és oldotta meg a jelenléti és az alig ismert digitális oktatás nehézségeit - mondta, hozzátéve: ma a diákok és a tanárok újra hagyományos módon vehetik birtokba az iskolát.

Kásler Miklós szólt a tanulókhoz, a szülőkhöz, a pedagógusokhoz.

A mindenkori kormányzat csak a keretet tudja biztosítani lehetőségei szerint, de az oktatás és nevelés sikere elsősorban a tanárok, tanítók munkáján, elhivatottságán múlik.  Neveljenek és oktassanak legjobb hagyományaink szerint, tudással, szívvel, szeretettel - fűzte hozzá.

A szülőknek Kölcsey Ferenc szavait idézve Kásler Miklós azt mondta: aki gyermeket nevel, az a hon iránt szent kötelességet teljesít.

A diákokhoz fordulva úgy fogalmazott: az iskola kapuján belépve kinyílik az ismeretlen és az ismeretek birodalma, a diákok „megszerezhetik azt a tudást, amelyet évezredek nemzedékei halmoztak fel”, az iskola felmutatja azokat az európai, keresztény és magyar értékeket, hagyományokat, amelyek több mint ezer éve biztosítják a szép és értékes életet a hazában.

A nemzeti tanévnyitón Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy értékelt: az egész térség számára hatalmas büszkeség, hogy itt valósul meg ez az országos jelentőségű esemény. Ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos ez a vidék, az egész ország megismerheti Taktaharkányt.

A magyarok egyik legkiemelkedőbb értéke a szürkeállomány, iskoláink pedig a szellem és a test pallérozásán túl a nemzeti öntudat erősítését is szolgálják - mondta, hozzátéve: ez az iskola 2020-ban közel 500 millió forint kormányzati támogatásból kívül és belül teljesen megújult, megfelel a 21. század követelményeinek; az intézményben csaknem háromszázan tanulnak.

Soha nem volt még ennyi fejlesztés a közoktatásban Magyarországon mint az elmúlt 4 évben, és nincs olyan iskola a szerencsi tankerületen belül, amelyet ebben az időszakban ne fejlesztettek volna, vagy ahol ne lenne várható valamilyen fejlesztés a közeljövőben - hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó írásaink