Belföld

A családok és az oktatás fejlesztése áll a kormány értékrendjének középpontjában

A járvány és a vele járó kihívások sem változtattak azon az elven, hogy a kormány számára a legfontosabb alapérték a család – jelentette ki Varga Mihály a főváros legújabb iskolájának, a II. kerületi Gyermekek Háza átadó ünnepségén.

A családok és az oktatás fejlesztése áll a kormány értékrendjének középpontjában
A II. kerületi Gyermekek Háza átadó ünnepsége
Fotó: Facebook / Varga MIhály

A pénzügyminiszter, a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője kiemelte: a 4700 négyzetméteres épület kialakítására a kormány 5,3 milliárd forintot biztosított, ez tette lehetővé azt is, hogy a méltán népszerű iskola gimnáziumi tagozattal bővüljön.

Munkánk középpontjában továbbra is a családok erősítése, a gyermeknevelés támogatása és az egyre magasabb szintű oktatás áll - hangsúlyozta Varga Mihály megemlítve, hogy az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően Magyarország a járvány alatt is a saját erejéből tudta biztosítani az egészségügyi kiadásokhoz, a családok védelméhez és a gazdaságvédelemhez szükséges forrásokat.

Emellett nem kellett változtatnunk azon a célkitűzésünkön sem, hogy az oktatásra is évről évre többet fordítsunk, ezek a források 735 milliárd forinttal emelkedtek 2010 óta - fogalmazott a miniszter.

A főváros legújabb iskolájának, a II. kerületi Gyermekek Háza átadó ünnepsége
A főváros legújabb iskolájának, a II. kerületi Gyermekek Háza átadó ünnepsége
Fotó: Facebook / Varga Mihály

Az iskolák építése, fejlesztése az oktatás körülményeinek javítása mind-mind olyan beruházás, amely a jövőről szól - szögezte le Varga Mihály.

Mint mondta: az a dolgunk, hogy olyan országot építsünk gyermekeinknek, ahol tanulhatnak, boldogulhatnak, ahol megtalálják a jövőjüket.

Ez a kulcsa annak is, hogy a magyar gazdaság a jövőben is gyors ütemben és kiegyensúlyozottan fejlődjön, és válaszokat tudjon adni a kor kihívásaira.

Varga Mihály elmondta: a Gyermekek Házának új épületét a szülők és gyerekek kívánsága, a Gyermekek Háza pedagógusi közösségének szakmai munkája, valamint az önkormányzat és kormány együttműködése hívta életre.

Az 5,3 milliárd forintból megvalósult fejlesztés csupán egyike az elmúlt időszak II. kerületi fontos beruházásainak - tájékoztatott a politikus kiemelve a Szent Angéla Ferences Gimnázium bővítését, a Szent Ferenc Kórház felújítását, a Budai Irgalmasrendi Kórház fejlesztését, a Millenáris beruházást, a Güll Baba türbe rekonstrukcióját, Klebelsberg Kuno egykori pesthidegkúti lakhelyének megújítását és a Pasaréti Közösségi Ház megépítését.

Szerte az országban 900 helyszínen végeztek fejlesztéseket hazai és uniós forrásokból, 350 milliárd forint értékben - ismertette Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, az SNI- (sajátos nevelési igényű), illetve a fogyatékossággal élő gyermekek ellátása mindig prioritást élvez.

Szerinte akkor tudnak a legtöbbet adni a gyermekeknek, ha integrációban nevelik őket, mert így élhetik meg a legnagyobb elfogadást.

Szeretné, ha a II. kerületi Völgy utcai iskola programja jó gyakorlatként terjedne az országban - tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink