Belföld

Közgazdásznak adta ki magát a momentumos Hajnal Miklós

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja, annak ellenére, hogy az előválasztási önéletrajzából kiderül, hogy csupán egy nemzetközi érettségivel rendelkezik, közgazdásznak adta ki magát.

Közgazdásznak adta ki magát a momentumos Hajnal Miklós
A csupán érettségivel rendelkező, havi bruttó 502 500 forintot kereső momentumos Hajnal Miklós
Fotó: Facebook / Hajnal Miklós

A fiatal „politikus” éveken át hazudott - írja az Origo. Kis Ferenc, a Mediaworks Hírcentrum munkatársának összeállításából kiderül, hogy Hajnal Miklós amellett, hogy korábban zavaros pénzügyi botrányba is került, nagy hangon nyilatkozgat, a világot kiosztó értelmiségi szerepében tetszeleg, holott nincs diplomája.

A nyugatos ifjú értelmiségi imázst építgetni próbáló Momentum egyik elnökségi tagjáról már a „Gyurcsány-show” legelején kiderült, hogy éveken át félrevezette a közvéleményt. Magyarul: hazudott.

Hajnal Miklós Budapest 3. választókerületében, a Hegyvidéken akar képviselőjelölt lenni. Az előválasztási cirkuszra leadott önéletrajzát böngészve érdekes részletekre bukkantunk, például arra, hogy nem rendelkezik semmilyen felsőfokú végzettséggel, csupán felfüggesztett, illetve idén induló egyetemi tanulmányokat jelölt meg a Momentum egyik vezető politikusaként.

Mindez azért meglehetősen sajátos, mert korábban több televíziós műsorban is közgazdásznak mondta magát. Wikipédia oldalán szerepel ugyan, hogy „felsőfokú tanulmányait 2014-től az Oxfordi Egyetem filozófia, politika és közgazdaságtan szakán folytatta.” Ebben a mondatban persze ott van a jellegzetes momentumos eufemizmus, hogy magát a végzettséget nem szerezte meg. Ez egyébként majdnem megegyezik azzal, amit Hajnal a friss, előválasztási önéletrajzában is feltüntetett, csak itt már hozzáfűzte azt a korántsem mellékes információt, hogy „felfüggesztett tanulmányokról” van szó.

Emellett idén kezdi el tanulmányait az ELTE jogi karán, levelező tagozaton - olvasható az életrajzában. Hajnal Miklós korábban előszeretettel vitázott a kamerák előtt gazdasági természetű kérdésekről is, szakértőnek lódítva magát. Egyik emlékezetes szereplése 2017. január 25-én az akkoriban baloldali Hír Televízióban volt, amikor Kemény Dénessel, a vízilabda-válogatott egykori háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitányával vitázott a budapesti olimpiai pályázatról, amely ellen már javában gyűjtötte az aláírásokat a Momentum.

A beszélgetés egy pontján Hajnal szemrebbenés nélkül azt mondta: „nyilván, én magam is közgazdász vagyok.” A műsorvezető nem javította ki, mert nyilván nem ismerte a momentumos előéletét, és nem is feltételezte, hogy hazudik.

Később, már idén februárban az ATV stúdiójában a járványhelyzetről beszélgetve a műsorvezető ezekkel a szavakkal fordult Hajnalhoz: „de van nekünk egy közgazdászunk is”. Ekkor sem érezte szükségét a pontosításnak, inkább magabiztosan „szakértett” tovább.

Sőt, augusztusban, szintén az ATV-ben egy valóban közgazdász diplomával és sok éves tapasztalattal rendelkező embert, az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót bírálta, mondván, hogy senki nem tartja közgazdasági szaktekintélynek. Mondta ezt a tanulatlan Hajnal Miklós a valójában szaktekintély közgazdászról.

A momentumos politikus diploma nélkül is élvezi a főváros baloldali vezetésének bizalmát, hiszen a BKK Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztját tölti be, havi bruttó 502 500 forintos javadalmazásért. A fontos tisztség elnyeréséhez elegendő volt egy érettségi, jelenleg ugyanis ez a legmagasabb iskolai végzettsége Hajnal Miklósnak.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány-trükkök az előválasztásban

ĀGondban a bukott miniszterelnök: feleségének, a DK hivatalos jelöltjének elutasítottsága nagyon magas, de Karácsony lassan utolérheti Dobrevet a népszerűtlenségi lejtőn